Galériával

2022.03.02. 13:58

Fasorokat telepítenek az épülő békéscsabai csarnok köré

Nagyban zajlanak a bontási munkálatok a volt nagybani területén a békéscsabai piac 8,2 milliárd forintos fejlesztése keretében. Szerdán sajtótájékoztatón ismertették az egész beruházás tájépítészeti, kertészeti terveit. Rövidesen huszonöt fát vágnak ki, de ötször annyit ültetnek majd.

Licska Balázs

Fotó: Imre György

A kommunális fejlesztéseket, így a szennyvízberuházást, illetve az út- és járdaprogramot nem számítva Békéscsaba modern kori történetének összegében legnagyobb volumenű beruházása zajlik a piacon – mondta Szarvas Péter polgármester, hozzáfűzve, a kormány 8,2 milliárd forintos támogatást biztosított a Modern Városok Program keretében az önkormányzat számára, hogy megvalósítsa a fejlesztést.

– A piac népszerű a békéscsabaiak, a Békés megyeiek körében, de nemzetközi híre is van, elég csak a Romániából érkezőkre gondolni – folytatta. Tapasztalták, hogy leromlott az infrastruktúra, így a teljes körű rekonstrukció elengedhetetlen volt. Emlékeztetett, hogy korábban korszerűsítették a vásárcsarnokot, bővítették a fedett részeket, illetve a közelmúltban elkészült a háromszintes, csaknem háromszáz kocsi fogadására alkalmas parkolóház is a gazdabolt mellett.

Hangsúlyozta, hogy a nagyberuházás végén – várhatóan 2023 második felében – egy igazi vásárlónegyed alakul ki a Piactér, a Szabó Dezső, az Illésházi és a Trefort utcák által határolt területen, sétányokkal, közösségi terekkel, és megújulnak az utak, a járdák, továbbá parkolókat ugyancsak építenek. Kiemelte azt is, hogy ötször több, összesen 124 fát ültetnek majd el a területen, mint amennyit kivágnak.

Az egész beruházás tájépítészeti, kertészeti terveiről az Óbuda Építész Stúdió Kft. munkatársa, Szloszjár György beszélt. Aláhúzta, hogy a piac leendő arculatában is meg kell mutatkoznia annak, hogy egy igazi belvárosi területről van szó, amely turisztikai látványossággá válik. Emlékeztetett, miszerint a nagybani területén korábban szinte nem voltak zöldterületek, a Szabó Dezső és az Illésházi utcákban nem voltak fasorok, csak a Trefort utcában.

Felmérték a fák állapotát, és azt látták, hogy azokat cserélni szükséges. Ezért huszonötöt kivágnak, főleg a Trefort utcában, cserébe viszont fasorok lesznek mind a Szabó Dezső, mind az Illésházi, mind a Trefort utcákban. Sőt, a leendő vásárcsarnok közepén, az úgynevezett belső átriumban ligetet alakítanak ki. Várostűrő fajokat telepítenek, jellemzően kőriseket, de lesznek kiegészítésként juharok is, illetve a ligetben díszkörték kapnak helyet.

Szarvas Péter és Szloszjár György beszélt a piacfejlesztés tájépítészeti, kertészeti terveiről /Fotó: Imre György/

 

 

Ütemterv szerint halad a munka

 

Az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatok – mondta Molnár Ferenc, a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. munkatársa, hozzátéve, most főleg bontanak, de már a feltöltést, a cölöpözést is elkezdték az egykori nagybani területén. A városfejlesztési nonprofit kft.-nél ismertették: a bontást követően egy új, vasbeton szerkezetű, több mint hatezer négyzetméteres fedett, nyitott csarnokot építenek a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel, elárusító helyekkel, a tetőre napelemes rendszer kerül. Emellett a pavilonsor városi kézben lévő részei is eltűnnek, és egy új pavilonsort építenek csaknem 250 négyzetméteren. Továbbá teljesen megújul a Szabó Dezső utca a parkolóház és a leendő csarnok között, közel száz kocsinak alakítanak ki parkolókat, 200 méteren építenek utat, két zebrát létesítenek. Az Illésházi utcában parkolósáv készül 13 autó számára, a meglévő vásárcsarnok melletti Piactér utcában pedig 100 méteren építenek utat és 29 parkolót létesítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában