Parkolópályán

2022.02.23. 13:57

Elköltöztek a csabai nagybani piac árusai

Megkezdődött a bontás, így a napokban átköltöztek a nagybani területéről az árusok a parkolóház földszinti részére, az épület két emeletén nyolcvan-nyolcvan kocsi állhat meg. Kozma János, a békéscsabai piacot üzemeltető vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója elmondta, az első tapasztalatok kedvezőek, és ezt megerősítették a kereskedők is. A parkolóházat kitáblázzák, hogy a vevők tudják, hol keressék az árusokat.

Licska Balázs

Kozma János mutatta, hogy miként biztosítottak helyet az árusoknak a parkolóházban /Fotó: Imre György/

Ruhák, cipők, fehérneműk, törölközők, edények, játékok, szerszámok, művirágok sorakoztak többek között az árusoknál szerdán a parkolóház földszinti részén. Több mint ötven kereskedő kapott itt helyet, miután a békéscsabai piac 8 milliárd forintos fejlesztése kapcsán elkezdődött a nagybani bontása, ott egy óriási, fedett-nyitott vásárcsarnokot építenek.

A hírportálunknak nyilatkozó árusok elmondták, az első tapasztalataik kedvezőek. Vannak, akik nagyobb helyen kínálhatják a portékáikat, mint a korábbiakban, és vannak, akiknek nem is kell minden szerdán és szombaton ki-, majd bepakolniuk, hiszen egy redőnyt szereltek fel, így zárhatóak a részeik. A biztonságra egyébként is törekednek, és a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója, Kozma János hangsúlyozta, éjjel-nappal biztonsági őrök ügyelnek a rendre.

A kereskedők hozzátették, hogy egyelőre a vevőknek keresniük kell őket, de úgy vélik, hogy hamar megszokják a mostani helyzetet, és egy idő után tudják majd, hogy pontosan hol találják meg őket. Hogy ezen a helyzeten segítsenek, kitáblázzák a területet, egy molinót feszítenek majd ki a parkolóházra, tájékoztatva az érdeklődőket, hogy a nagybaniról oda költöztek az árusok.

Negyvennégy éve árul a piacon játékokat férjével Cselovszki Györgyné, aki kiemelte, hogy imádják ezt, és azt szereti a legjobban, amikor a vevők mosolyogva távoznak tőlük. Elmondta, hogy azon a helyen, ahol korábban árult, most egy órási gödör tátong. Most egy félig fedett, félig nyitott részt kapott, és bár örült ennek is, mindez azzal jár, hogy szerdán és szombaton pakolnia kell.

– Hajnali három órakor jövünk és pakolunk órákon keresztül, hogy mire jönnek az érdeklődők, készen legyünk – folytatta, hozzátéve, hatvan banános dobozból kell ki-, majd abba visszahelyezni a játékokat. Szerdánként fél tizenegyig, szombaton pedig délig vannak kint. Úgy véli, ki lehet bírni azt az egy-másfél évet, amit a parkolóházban töltenek addig, amíg véget nem ér a fejlesztés.

Szerdai naphoz képest viszonylag sok vásárló forgolódott a parkolóházban, és Kozma János is hangsúlyozta, a tapasztalatok alapján elégedettek az árusok a helyzettel és azokkal a területekkel, amelyeket biztosítottak számukra. Jelentős változás a korábbi helyükhöz képest, hogy az épületen belül nem esik az eső, nem fúj a szél, azaz védettek az időjárás viszontagságaitól, ugyanis eddig szabadtéren kínálták portékáikat, legfeljebb saját maguk által felhúzott sátrak adtak menedéket.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a nagyszabású fejlesztést szándékosan bontották két ütemre. Az volt az eredeti cél is, hogy előbb építsék fel a parkolóházat, hogy oda költöztethessék a nagybani területéről az árusokat addig, amíg ott zajlanak a munkálatok. Ha ezt nem így oldották volna meg, akkor nem tudtak volna a kereskedőknek máshol területet biztosítani.

Százhatvan autó állhat meg

Kozma János elmondta: szombattól mind az első, mind a második emeleten nyolcvan-nyolcvan autó parkolhat majd a parkolóházban, ingyenesen. Hogy az épületen belül a parkolási funkciót, valamint a földszinten mozgolódó az árusokat és vevőket teljesen elkülöníthessék, tűzgátló falakat építettek be több helyen. 

A parkolóház kijáratánál egy forgalomcsillapító eszközt, lényegében egy fekvőrendőrt fektettek le, hogy a kocsik lassítsanak, így nem veszélyeztetik az épület előtti járdán sétálókat.

A vezérigazgató mutatta, hogy a parkolóház mellett több faházat telepítettek. Mivel rövidesen kezdődik a büfésor bontása is, egy-két héten belül ide költöznek majd onnan az árusok, akiknek biztosítanak áramot és vizet, illetve a szennyvíz elvezetését ugyancsak megoldják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában