Békés megye

2022.03.04. 06:30

A hetekből is van elég az üzletek kínálatában

Zavartalan az ellátás megyénk üzleteiben abból a hét alapvető élelmiszerből, melyekre február 1-jétől hatósági árat vezettek be. Felvásárlási láz nem érzékelhető azért sem, mert a tavaly október 15-ei, államilag garantált áron május 1-jéig vásárolhatók meg a termékek. Mégpedig a búzafinomliszt, a kristálycukor, a 2,8 százalékos tehéntej, a napraforgó-étolaj, a csirkemell, a csirkefarhát és sertéscomb.

Nyemcsok László, [email protected]

Nyíregyháza Atlétika OB 1. nap

Fotó: Nyíregyháza Atlétika OB 1. nap

Tyetyák Magdolna, a megyében 18 üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, továbbra is minden boltjukban jól látható helyen tájékoztatják a hatósági árakról a vásárlókat.

– Emellett az árak alkalmazását és a készleteket is folyamatosan ellenőrzi a kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága, eddig mindent rendben találtak – hangsúlyozta Tyetyák Magdolna. – Ami nagyon fontos a vásárlással kapcsolatban nálunk is, Szép-kártyát elfogadunk. Több terméknek felment a beszerzési ára tavaly októberhez képest, leginkább a csirkemellé, ahol a kínálati helyett egyértelműen a keresleti piac erősödött. Ami viszont állandó, csak ellenőrzött húsokat és szintén bevizsgált más élelmiszereket árusítunk üzleteinkben.

A rendelet szerint, ha október 15-én éppen akciós volt egy érintett termék, akkor az azelőtti, nem kedvezményes árat kell alkalmazni. Ha az október 15-i normál bruttó kiskereskedelmi árat nem lehet megállapítani, akkor a KSH adatai alapján kell az adott termék októberi átlagárát alkalmazni. Hegyesi Mária Katalin, a békéscsabai Mezőker Kft. élelmiszer-áruházának vezetője kiemelte, a meghatározott előírások szerint vásárlóik tudomására hozzák a bejáratnál az árstopban szereplő élelmiszerek körét. Ahogyan az üzletvezető fogalmazott, nekik nem kellett a statisztikai hivatal árait visszakeresni, ugyanis minden a számítógépes rendszerükben van.

 

Továbbra is követik a vásárlók, hogy mikor, mi akciós, és ez főként a meghirdetés utáni első három napban jelent nagy forgalomnövekedést. Vannak, akik ragaszkodnak boltjukhoz, mert oda szinte már hazamennek, tudják, mit hol találnak, mások több üzletet is felkeresnek annak függvényében, hogy hol, mi a legolcsóbb éppen akkor.

Bartolák Ildikó, a kétsopronyi ABC-üzlet vezetője elmondta, a kisebb településeken még fontosabb a személyes kapcsolat a vásárlókkal, minden kérdéssel azonnal fordulhatnak a vevők az eladókhoz. A hatósági áras termékeknél is többfajta van több gyártótól, forgalmazótól, és számos esetben kikérik a vásárlók az eladók véleményét a választásnál. Ugyanezt mondta el Gulyás Tamás, a Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője is. Burgonyából legalább ötfajtát kínálnak, és amellett, hogy leginkább a hazait keresik, fontos, hogy főzni vagy sütni szeretnék-e a krumplit.

A legfontosabb továbbra is az ár. A csabai piacon a hatósági árakkal kapcsolatban Varga Jánosné helyi nyugdíjas elmondta, a pénztárcáján is érzékeli, hogy elszabadultak az árak. Éppen ezért fontos, hogy legalább az alapvető élelmiszereknél van egy plafon, és ezzel kordában tartja a kormány az árakat.

A hazainak sokkal jobb az íze

Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, az áremelkedés érinti a zöldségeket és gyümölcsöket is. Ugyanakkor jó látni, hogy egyre többen maguk termelik meg családjuknak a kiskerti javakat. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte, örömteli, hogy egyre többen választják a magyar zöldségeket, gyümölcsöket. Az elnök kitért arra, a hazai portéka biztonságosabb, nyomon követhetőbb, átláthatóbb az eredete, mint a külföldinek. Lehet, hogy egy-egy importáru mutatósabb, de megkóstolva rájön a vásárló, hogy a magyarnak sokkal jobb az íze. Amit pedig valaki saját maga termel meg, azt százszázalékosan ismeri, vagyis tudja, mit eszik.

– Békés megye országosan, sőt európai összevetésben is élen jár a kertészeti kultúráknál – ecsetelte dr. Kulcsár László. – Örömteli, hogy egyre több településen helyi őstermelőktől, mezőgazdasági vállalkozóktól vásárolják a zöldséget, gyümölcsöt a közétkeztetés számára. Ezzel a helyi gazdaságot, az agráriumot is erősítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában