Békéscsaba

2022.02.18. 17:02

Születésnapja alkalmából koszorúzták meg a festőfejedelem szobrát

Munkácsy Mihály születésének 178. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a múzeumnál, illetve meg is koszorúzták a festőgéniusz múzeumkertben lévő szobrát. A művész 1844. február 20-án született Munkácson, és 1900. május 1-jén hunyt el.

A művészetét már életében elismerték – méltatta Munkácsy Mihályt a múzeum igazgatóhelyettese, dr. Bácsmegi Gábor, hangsúlyozva, hogy az örökségét ápolni kell. A festőfejedelem fontosnak ítélte a békéscsabai gyökereit, építkezett is belőlük. Kiemelte, meg kell mutatni azokat az alkotásokat és épületeket, amelyek kötődnek hozzá, és erre remek lehetőséget ad az épülő Munkácsy-negyed.

A legismertebb magyar festőművész – beszélt Munkácsy Mihályról a város alpolgármestere. Nagy Ferenc hozzátette, életműve ma is vonzó a közönség számára. 

Nagy Ferenc és dr. Bácsmegi Gábor is megkoszorúzta Munkácsy Mihály szobrát /Fotók: Imre György/

Békéscsaba díszpolgára, róla nevezték el a múzeumot, van emlékháza. Amellett, hogy a festőfejedelem gyermek- és ifjúkorát a településen töltötte, többször visszatért, az 1890-es látogatásának emlékét tábla őrzi a Fiume Hotelnél. Aláhúzta, miszerint nagy terveket szövöget a város a művésszel kapcsolatban: készül a Munkácsy-negyed, amellyel méltó módon tiszteleghetnek az emléke előtt, és azzal zárta, hogy Békéscsaba Munkácsy városa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában