Galériával

2022.02.19. 19:55

Életre keltek a hagyományok a berényi disznótoron

Nagy sikerrel rendezett hagyományőrző disznótort a Mezőberényi Szlovákok Szervezete szombaton, a helyi muzeális gyűjtemény udvarán. Az eseményen megelevenedtek a gasztronómiai szokások és természetesen a kiváló helyi ízek.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

A disznóvágást európai uniós támogatás segítségével, Múltidéző rendezvények című programsorozatunk első állomásaként hívtuk életre – nyilatkozta hírportálunknak Borgula Györgyné. A Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke elmondta, az eseményre ismét ellátogattak a Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör tagjai, akikkel közösen készítették a finomságokat. A szervezők egy olyan támogatójuktól vásárolták meg a kétmázsás hízót, aki a város Kerekiben található részén nevel sertéseket, míg a rendezvényen megelevenedtek a disznóvágásokhoz kapcsolódó szokások. A mezőberényiek és a gútaiak közös hívogatót tartottak, és előkerült a hagyományos fatekerős perzselő is. Reggel kiváló hagymás vér készült, délre pedig tótos szürke leves és toros káposzta került az asztalokra. Előbbi ételről Borgula Györgyné elmondta, egy becsinált levesről van szó, amit nem paprikás rántással, hanem habarással készítenek, és a fogásba aprítva vesét, szívet és tüdőt tesznek. Úgy tartják, hogy a friss orjával készült leves ilyenkor, a disznótor napján a legfinomabb. Délután kolbászt, hurkát és cigánykát vagy cigánkát kóstolhattak a jelenlévők.

Dankó Béla országgyűlési képviselő is részt vett a rendezvényen, és a munkába is tevékenyen bekapcsolódott.

– A mezőberényi civil, köztük a nemzetiségi szervezetek rendkívül aktívak, őrzik hagyományaikat, és sok-sok olyan rendezvényt hívnak életre, amelyeken ezeket a tradíciókat be tudják mutatni mind a városban élőknek, mind a más településekről érkezőknek – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Kérdésünkre Dankó Béla elmondta, fontosnak tartja ezeket az eseményeket azért is, mert azok segítik a hagyományok megőrzését.

– Egy-egy ilyen disznótoron a gyerekek, fiatalabbak mindig kicsit félve érkeznek, majd boldogan kapcsolódnak be az ételek készítésébe. Jó néhányan ilyenkor szembesülnek azzal, hogy az ételek nem fóliában „születnek” – folytatta a gondolat. – A szép hagyományok pedig összetartják a családokat, a barátokat.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere a program jelentőségéről kiemelte, a szervezők ritkuló hagyományokat elevenítenek fel, és tartanak életben.

– Napjainkban nem általánosak az olyan disznótorok, amelyeket a hagyományoknak megfelelő tartanak – tette hozzá. - A rendezvény emellett kiváló közösség- és csapatépítő program is volt. Siklósi István arra a kérdésünkre, hogy miért népszerűek és sikeresek a berényi gasztronómiai termékek megye- és országszerte elmondta, egyedi ízeik vannak, ráadásul a városban a különböző termékeket nagy tisztelettel és a megfelelő alapanyagokból készítik.

Mint egy családi eseményen

Kiss Géza, a gútai delegáció tagja hírportálunknak elmondta, nagyon jó kapcsolatot ápolnak Mezőberénnyel, illetve a Mezőberényi Szlovákok Szervezetével.

– A disznótor gyerekkori emlékeket idéz számunkra is – fogalmazott Kiss Géza. – Nagyon jó a társaság, a helyi szlovákok szervezete, mint mindig, most is nagyon jó légkört teremtett. Hozzátette, olyan volt a szombati esemény miliője, mint egy hagyományos családi disznótoron. – Mindent együtt, közösen csináltunk, Borgula Györgyné Julika mindenkit ügyesen beosztott egy feladatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában