Zöld beruházás

2022.02.28. 13:55

Birtokba vették az Építők útját a csabai autósok

Elkészült, és immár forgalomba is helyezték az Építők útját, amely a Kétegyházi utat köti össze a Lencsési-lakótelepre vezető Csányi utcával – jelentették be a hétfőn a városházán. Ez volt a beruházás első üteme. A második etap keretében megépülhet 2023 végére a Csányi utca és a Lencsési út közötti szakasz, a kellő forrás előteremtésében a kormánytól vár támogatást a város.

L. B.

Herczeg Tamás, Szarvas Péter és dr. Sódar Anita beszélt a fejlesztésről hétfőn a városháza dísztermében /Fotó: Imre György/

– Békéscsaba közlekedési infrastruktúra-fejlesztése egy mérföldkőhöz ért – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Hozzátette, vannak olyan ütőerei a városnak, amelyeket sokan használnak, illetve sokan használnának, ha lennének. Ilyen ütőér az Építők útja, amely Jamina és a Kenderföldek, valamint a Lencsési-lakótelep között gyorsabb, biztonságosabb közlekedést biztosít. Kiemelte, nem egy egyszerű útépítésről és útfelújításról volt szó, hiszen kerékpárforgalmi létesítmény is készült, megoldották a csapadékvíz elvezetését, közvilágítás létesült.

Zöld beruházásként értékelte az Építők útja megépítését Szarvas Péter polgármester. Azzal, hogy rövidebb szakaszon és rövidebb idő alatt közlekedhetnek a Kétegyházi út és a Lencsési-lakótelep között az autók, kevesebb károsanyagot bocsátanak ki. Hasonló fejlesztés volt a Szarvasi és a Berényi utak között a Károlyi utca megépítése is. Úgy véli, az Építők útján lévő forgalomból lehet látni, hogy a közlekedők számára fontos volt a beruházás, amely folytatódik, számítanak ebben a kormány támogatására.

– Az Építők útjára 770 millió forintot kapott a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) elemeként – mondta dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Az Építők útja meglévő részét felújították, majd tovább építették a Csányi utcáig. Korszerűsítették a Csányi utcát és az Ilosvai utcát. Több szakaszon épült bicikliút, készült nyitott kerékpársáv vagy kerékpáros nyom. Két zebrát létesítettek: a Kétegyházi és az Építők útja, valamint a Lencsési és az Ilosvai utca sarkán.

Ismertette: a TOP keretében az elmúlt ciklusban 15,6 milliárd forint támogatásból valósíthatott meg Békéscsaba beruházásokat. Ötven intézményt fejlesztettek, korszerűsítettek, bővítettek, érintve a szociális szférát, az egészségügyet, a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat. Csak a TOP részeként 27 kilométernyi kerékpárforgalmi létesítményt építettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában