Robotizáció

2022.01.13. 13:55

Természetessé váltak az időt spóroló háztartási gépek Békésben is

Mosógép, szárítógép, mosogatógép, konyhai robotgép vagy éppen robotporszívó. Ezek mind megkönnyítik a háztartást fenntartók mindennapjait, ráadásul időt spórolnak meg nekik, amit családjukra és munkájukra fordíthatnak. De mégis mennyire „robotizáljuk” manapság az otthonunkat? Erről kérdeztünk meg néhány Békés megyeit.

V. E.

A robotporszívó is egyre több háztartásban kap helyet manapság /Illusztráció: Shutterstock/

Háztartási gépek nélkül szinte el sem tudnánk képzelni az életünket manapság, különösen akkor, ha egy olyan családról van szó, ahol gyermekek vannak, a szülők pedig mindketten dolgoznak. Az egyre modernebb és kifinomultabb kütyük ugyanis rengeteg időt spórolnak meg házon belül és kívül is, amit a családtagok egymásra fordíthatnak. A munkát helyettünk elvégző eszközökből pedig ma már számtalan létezik, különböző árkategóriákban és jellemzőkkel. Használjuk őket nap mint nap, és mondhatni természetessé váltak számunkra. De vajon akadnak még olyan dolgok otthonunkban, melyekből a hagyományoshoz ragaszkodunk?

Petneházi Andrea, a Szarvasi Polgármesteri Hiva­tal­ kabinetvezetője kérdésünkre elárulta, korábban rengeteg kütyüje volt a konyhájában, hiszen mindig is szerette a gasztronómiát, és igyekezett kipróbálni a különböző ételkészítési módokat, újdonságokat. Így a szuvidkádtól kezdve a különböző melegítőkig és a sokkolóig minden akadt a konyhaszekrényében. Viszont ahogy az idő telik, egyre inkább azokat az ételeket szereti elkészíteni, amikhez a legkevesebb eszköz kell. Elég például egy vágódeszka, jó kések és hozzá jó edények. A modern eszközök javát ezért elajándékozta, vagy a kamra legfelső polcára száműzte. Amikor pedig különlegességet szeretne enni, akkor elmegy egy olyan étterembe, ahol elkészítik neki a vágyott ételt. Hangsúlyozta, a jó tűzhely és sütő azonban továbbra is elengedhetetlen számára, és a mosogatógéptől sem válna meg, ami nélkül néhány éve még a fél család a konyhában állt, mosogatott és törölgetett egy nagyobb étkezés után, hogy minden edény, tányér és evőeszköz újra tiszta és száraz legyen.

A háztartás egyéb részéről elmondta, számára a mosógép és a szárítógép is nagyon fontos, és komoly segítséget jelentenek. Utóbbinak köszönhető, hogy nem kell teregetnie, majd napokig várnia a ruhák száradására. Hozzátette, robotporszívója ugyan még nincs a magas küszöbök miatt, de már abból is keresi azt a típust, ami otthonukban is tudna dolgozni. Végül a kertre térve kifejtette, ott már minden elektromos náluk, hiszen például a fűnyírót és a sövénynyírót is sokat használják tavasztól őszig. Laskainé Kiss Alexandra dévaványai képviselő, művelődésszervező és sportegyesületi koordinátor elmondta, nála az abszolút kedvenc a háztartási gépek közül a mosogatógép és a szárítógép. Utóbbi különösen akkor volt az, amikor lánya óvodás volt, és a koronavírus miatt hetente küldték haza az ágyneműt kimosni. Hozzátette, lényegében minden izgalmas robotgépet kedvel, mégis igyekszik folyamatosan szűkíteni a kört, és nem megvenni a felesleges dolgokat. Végül a kedvencekre visszatérve kifejtette, közéjük sorolná még a vezeték nélküli porszívót, ami időt és energiát is spórol neki. Gyerekek mellett ugyanis gyakran adódnak „vészhelyzetek” a padlón és szőnyegen, ezekre gyors megoldást jelent.

Több együttlétet ajándékoznak

A gyulai Szatmári Hajnalka kifejtette, kétgyermekes, dolgozó anyaként minél gyorsabban szeretne végezni a háztartásbeli teendőkkel. Különösen azért, mert Békéscsabán dolgozik, és az átjárással is sok idő megy el. Hazaérés után pedig gondoskodik a vacsoráról, segít a házi feladatban, és készül a következő napra. Ezért igyekszik olyan eszközöket beszerezni, melyek a takarítást és a mosást, szárítást elvégzik helyette. Ilyen a mosógép, mosogatógép, szárítógép és a robotporszívó is, ezek nélkül immár el sem tudja képzelni a háztartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában