Honvéd Kadét Program

2022.01.14. 17:17

Századikként csatlakozott a békési iskola a honvédelmi képzéshez

Együttműködési megállapodást kötött a békési Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium a Magyar Honvédséggel az iskolában bevezetni kívánt Honvéd Kadét Program részeként – jelentették be az érintettek pénteken délelőtt Békéscsabán, az egyetem épületében. A békési intézmény századik középiskolaként csatlakozott a programhoz, ezzel pedig már az ország 77 településén van jelen ez a fajta képzési forma.

B. O.

/Fotók: Kiss Zoltán/

Mint elhangzott, a Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és újraértelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját. A program a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, megvalósított emelt szintű honvédelmi, nevelési tevékenység, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz. Ebben pedig azon intézmények vehetnek részt, amelyek többek között vállalják, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Magyar Honvédség egyik, a számukra kijelölt szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel. Ezáltal az oktatási intézmények szakmai támogatásban, pedagógus-továbbképzési programban, valamint mentorálási segítségben részesülhetnek. Ehhez a programhoz csatlakozott a pénteki eseményen a békési iskola, melynek a Magyar Honvédség részéről kijelölt megyei szervezete a 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred.

Moldován-Garas Helgának Szabó István adta át az együttműködésről szóló emléktáblát a pénteki békéscsabai rendezvényen

– Minden magyar állampolgár kötelessége a haza védelme – hangsúlyozta az ünnepélyes aláíráson Szabó István honvédelmi államtitkár, aki a békési iskola csatlakozását mérföldkőként jellemezte, amely szavai szerint többféle segítséget, együttműködési lehetőséget is jelent az intézmény számára. A programról szólva elmondta: 2017-ben 55 intézmény vett részt abban, így öt év alatt közel megduplázódott az iskolák száma, ma pedig már több mint 4600 kadéttal számolnak. Szabó István kifejtette: a kadétprogram három szintből áll, az első szinten közismereti képzésben vesznek részt a kadétok, a második szint pedig a honvéd kadét szakképzés. – És vannak a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában lévő olyan oktatási intézmények, amelyek az oktatási programjukat egy bentlakásos, kollégiumi nevelési programmal is kiegészítik – részletezte. Az államtitkár kiemelte, hogy a fiatalok tanulmányaik alatt ösztöndíjat is kaphatnak.

– Szükség van olyan ütőképes katonaságra, amelynek tagjai állandóan képesek szolgálni az egész társadalmat, az élet legkülönbözőbb területein – jelentette ki dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. – Nagyon érezzük annak hiányát, hogy legyen valami képzés, lehetőség arra, hogy az ifjúság, a fiatalok kicsit képzettebbek legyenek az önfegyelem, a fegyelmezettség, a pontosság, az alkalmazkodni tudás, a testi-, fizikai állóképesség vonatkozásában – részletezte, miközben utalva a Honvéd Kadét Programra hozzátette: szükség van az ilyen képzésekre, amelyek eme hiányosságok ellen tudnak tenni. 

– Nagy megtiszteltetés, hogy éppen századikként kapcsolódunk be a programba. Szakképző intézményünkben a tanárok és a diákok munkájában már megmutatkoztak a jóravaló, különböző készségek. Rendészeti hallgatóink megnyerték a megyei haditornát, így Békés megyét képviselhetik az országos, vagyis a nemzeti versenyen. Jelképes, hogy ennek a képzésnek a vezetője, felelőse Moldován-Garas Helga tanárnő éppen a békési iskolánk igazgatója – emelte ki köszöntőjében dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a programban résztvevő fiatalokra utalva úgy fogalmazott: a kadét, miközben diák, egyben a haza leendő védelmezője, az elesettek, a gyengék oltalmazója és a nemzet megmaradásának záloga. A kormánymegbízott kitért a jelenleg is zajló, és az elmúlt 25 esztendő legnagyobb haderőfejlesztésére, beszélt a tartalékos rendszerről, annak jelentős bővüléséről is. A megyében harmadikként, országosan pedig századik intézményként csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz a békési technikum. De megyünk tovább, hiszen a tankerületek, a békéscsabai és a gyulai szakképzési centrumok is részt tudnak venni ebben a programban, melyek előkészítése már megtörtént. Minél többet teszünk mindezek érdekében, annál biztosabb jövőt tudunk adni a gyermekeinknek, az utódainknak.

Takács Árpád: a kadét, miközben diák, egyben a haza leendő védelmezője, az elesettek, a gyengék oltalmazója és a nemzet megmaradásának záloga /Fotó: Kiss Zoltán/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában