Szakmai munka

2022.01.02. 11:18

Rangos elismerésben részesült a szeghalmi iskolarendőr

Országos elismerést kapott egy Békés megyei iskolarendőr, számoltunk be a hírről nemrégiben. Szendrei Bálint zászlós, a Szeghalmi Rendőrkapitányság rendőre kiemelkedő szakmai munkájáért vehetett át díjat december közepén a fővárosban.

Busi Ottó

Nemrégiben adta át dr. Kuczik János (balról) az elismerést Szendrei Bálintnak /Fotó: BMRFK/

Az elismerést a Rendőrségi Igazgatási Központban megtartott iskolarendőr szakmai napon dr. Kuczik János vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság elnöke adta át a díjazottnak. Szendrei Bálint „Az iskola rendőre” programban nyújtott kiemelkedő szakmai munkájáért részesült elismerésben. 

A zászlós több mint 18 éve lát el hivatásos szolgálatot, és jelenleg a Vésztői Kis Bálint Református Általános Iskolában iskolarendőr. A megye legjobb iskolarendőrének megválasztott Szendrei Bálint napi kapcsolatban van intézményével, segíti a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat, mint elmondta, szívesen, örömmel végzi ezt a feladatot. 

– Amennyiben lehetőségem van rá, azaz nincs olyan feladat, ami elsőbbséget élvez, és nappalos szolgálatban vagyok, akkor bemegyek az iskolába, megkeresem az igazgatót, a pedagógusokat, és egyeztetünk, hogy van-e olyan jellegű probléma, ami érinti a rendőrséget, de a különféle rendezvényeket, eseményeket is átbeszéljük. Próbálok mindennap kapcsolatban maradni az iskolával, illetve ahol csak lehet, segíteni. Volt már különleges kérésük, például, hogy mutassuk be a gyerekeknek, hogy a rendőrség milyen eszközökkel, felszerelésekkel dolgozik. Ekkor én voltam az, aki mindezt megtette – részletezte Szendrei Bálint. 

Elmondása szerint, ha szükség van rá, jelzik az iskolából, elmondják, mi a gond, amit aztán közösen oldanak meg a pedagógusokkal és a gyerekekkel. – Mondhatni, átlagos dolgok történnek, volt olyan, hogy összevesztek a diákok, vagy az egyik véletlenül elrakta a másik felszerelését – emelt ki pár ügyet a zászlós. Mindezek mellett célja, hogy a diákokat a megfelelő közlekedésre nevelje. Korábban a körösladányi iskolás csapatot vezette első helyre a megyei kerékpáros ügyességi versenyen, majd az országos megmérettetésen is jó eredményt értek el. 

– Most például a szabadidőmben elkezdtem oktatni a KRESZ-t a gyereknek, nem kötelező jelleggel, csak azoknak, akiket érdekel. Közben a szülőknek is mindig el­mondom, hogy ügyeljenek a kerékpáros-felszerelésre, legyen például működő világítás­, főként így télen, amikor korán sötétedik – tette hozzá. 

Szendrei Bálint, bár elmondása szerint „megörökölte” a feladatát, de készült rá. – Korábban már próbáltam iskolarendőr lenni, de akkor mindkét szóba jöhető iskolában be volt töltve ezt a pozíció. Aztán, amikor kollégámat egy másik beosztásba helyezték, kaptam az alkalmon, és jelentkeztem a vésztői iskolába. Örömmel, szívesen végzem a feladatot, és büszke vagyok rá, hogy most ezt ilyen formában is elismerték – hangsúlyozta Szendrei Bálint. 

Nagyon fontos a jó kapcsolat

Az iskolarendőr feladata, hogy a városi baleset-megelőzési ­bizottságok koordinálásával kiépítsen egy jól működő kapcsolatot az iskola és az illetékes rendőrkapitányság között. Többek között részt vesz a ­baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, az általános iskolákat érintő kampányokban; megkeresés esetén segítséget nyújt a prevenciós célú kiadványok terjesztésében, valamint a KRESZ-oktatásban. Lehetőség szerint részt vesz az iskola tanórán kívüli szabadidős és egyéb programjaiban is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában