Támogatás

2022.01.02. 06:43

Nehéz sorsú gyerekeket segítettek Békésen

Idén is segítette a nehéz sorsú gyermekeket a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, a békési Családért Alapítvány és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) békési szervezete.

P. G.

Balázs-Bécsi Gyöngyi, a Kallós Alapítvány elnöke mindig örömmel fogadta az elmúlt években a békésieket /Fotó: BMH/

Dr. Pálmai Tamás, a békési KÉSZ tagja elmondta, a járvány miatt idén sem sikerült a személyes találkozás, pedig nagyon készültek arra, hogy – mint sok-sok éve immár – örömet vigyenek a nehéz sorsú apróságok életébe Erdélyben és Békésen egyaránt. 

– A testi, illetve szellemi fogyatékossággal élők a dr. Illyés Sándorról elnevezett békési tanintézményébe idén nem tudott bejutni az ismert és szeretett bűvész bácsi, helyette – a pedagógusok jelzésének megfelelően – gyümölcsöt kaptak az itt tanuló ovisok és sulisok hála Nógrádi Nándornak – tudtuk meg dr. Pálmai Tamástól. 

A Wass Albertről és Kallós Zoltánról jól ismert Kolozsvár melletti Válaszúton a szórványban élő magyar gyerekeket pártoló alapítványi iskola 430 ezer forinttal lett gazdagabb köszönhetően a Barkász Sándor által létrehozott Családért Alapítványnak, amely 250 ezer forintot biztosított a nemes célra és a Békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumnak, amely 180 ezer forinttal segítette a gyerekeket. 

Marosvásárhelyre, a Szent Erzsébet Egyesült által fenntartott „árvaházba”” is jutott 100 ezer forint, amelyet a békési KÉSZ küldött nekik. Az intézményről a gyerekek a következőt írták: 

„Mi olyan helyen élünk, ahol elfogadnak, figyelnek ránk, gondoskodó szeretet vesz körül. Számunkra a családot a mellettünk lévő emberek jelentik, ez a környezet meleg otthon számunkra. Ezért szívből jövő, hálás köszönet Bakó Béla Pál ferences atyának, a mi szeretett Pál atyánknak. Az ő jóvoltából van most családi otthonunk a több mint 40 társunkkal együtt, akik nem lehetünk szüleinkkel, bár életet adtak nekünk. Meleg otthonra leltünk a hat családtípusú házban. Nem rideg árvaház, hosszú folyosóval, hanem meleg, családias fészek.” 

Utóbbi két erdélyi intézmény „felfedezése” Sándor-Kerestély Ferencnek, a békési KÉSZ titkárának, az evangélikus gimnázium tanárának köszönhető. 

A koordinálást idén is a KÉSZ-tag dr. Pálmai Tamás végezte, a technikai lebonyolítást pedig Juhos Józsefné, a KÉSZ békési elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában