Bővítés

2022.01.14. 06:45

Idősotthonok Békéscsabán: akár éveket is várhatnak a szépkorúak

Hosszúak a várólisták a békéscsabai idősotthonokban, akár éveket is várniuk kell a jelentkező szépkorúaknak, hogy bekerülhessenek valamelyik intézménybe. A nemrég a városi közgyűlés elé került dokumentum szerint szükség lenne a férőhelyek bővítésére.

Békéscsabán megvizsgálják, szükség van-e a férőhelyek további bővítésére /Fotó: Shutterstock/

Egyre több az idős, akik ellátása és felügyelete egyre nagyobb terhet ró a családtagokra, akik közben dolgoznak. Sokan vannak egyedül is, miután például elvesztették házastársukat. Ők az otthonokban közösségben lehetnek, és nem arra kell várniuk egész nap, hogy mikor néznek rájuk – mondta dr. Csicsely Ilona, a családügyi és népjóléti bizottság elnöke. Hozzátette, tavaly alakult meg az Idősügyi Tanács Békéscsabán – amelynek ő is tagja –, és az első ülésen szó volt az idősotthonokról is. Emlékeztetett: elhangzott, hogy az intézményekbe egyre idősebbek kerülnek be, akik egyre több segítségre szorulnak, a várólisták pedig hosszúak. A városi közgyűlés novemberi ülésén elfogadott szociális szolgáltatástervezési koncepcióban is megfogalmazták, hogy szükség lenne pontosan emiatt a férőhelyek bővítésére. Mind az Életfa, mind az Ady Endre utcai idősek otthonába kérelem alapján veszik fel a jelentkezőket, előbbi 124, utóbbi pedig 129 férőhelyes – mondta Szarvas Péter polgármester.

Megerősítette, hogy mindkét intézményben vannak várólisták, előbbinél egy-két évet kell várniuk a bekerülésre az időseknek, utóbbinál pedig általában 30–50-en állnak sorba. Az Életfában bizonyos esetekben szükséges belépési hozzájárulást fizetni, amelynek mértéke függ például attól, hogy a szolgáltatás általános vagy emelt szintű, hogy a szoba hány személyes. Az Ady Endre utcainál is hasonló a helyzet, van, hogy kérnek egyszeri összeget. A jelentkezés feltételei közé tartozik, hogy az idős önmaga ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes, vagy például az, hogy 80 év feletti és egyedül él, és orvosi igazolással szintén alá kell támasztani a benyújtott kérelmet. Az ellátásért mindkét intézményben térítési díjat kell fizetni, ami naponta 3500 forint.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ennél csekélyebb összeget állapítanak meg, illetve az is, hogy nem kell egyáltalán díjat fizetni, például, ha az idősnek nincs jövedelme, vagyona, valamint tartásra képes és köteles hozzátartozó sem. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta: Békéscsabán kiterjedt szociális ellátórendszert tartanak fenn. Hogy az igényeknek leginkább megfelelőt működtessenek, folyamatosan figyelemmel kísérik a megjelenő szükségleteket. Ő is kiemelte, hogy a szociális szolgáltatástervezési koncepcióban megfogalmazták – hogy ha a felmérés is alátámasztja a szükségletet – a tartós bentlakásos férőhelyek fejlesztését. Hogy az igényt pontosan meghatározhassák – azaz, hogy mennyi férőhelyre lenne még szükség –, a közeljövőben egy felmérést végeznek. Ennek eredménye alapján dolgozhatnak ki egy fejlesztésre vonatkozó javaslatot. Emlékeztetett, közben folyamatosan figyelemmel kísérik a pályázati lehetőségeket.

Folyamatos felügyeletet kapnak

A Berényi úton található evangélikus szeretetotthon nyolcvan férőhelyes – mondta el hírportálunknak Kutyej Pál igazgató, lelkész, hozzátéve, természetesen ebben az intézményben is van várólista, általában többtucatnyian állnak sorba. Hozzátette, a jelenség nem újdonság, az elmúlt évek hasonló képet mutattak. A tapasztalata szerint viszont immár nemcsak a városokban, hanem a kistelepüléseken működő intézményekben is kialakulnak várólisták. Elmondta: az otthonokban a családtagok biztonságban, megfelelő körülmények között tudhatják idős szüleiket, nagyszüleiket, rokonukat. Általában azért jelentkeznek szeretteikkel a családtagok, mert a folyamatos, napi 24 órás ellátást és felügyeletet szeretnék, de már csak nehezen tudják biztosítani munka mellett. Hozzáfűzte: az evangélikus szeretetotthonban nincs belépési hozzájárulás, a napi térítési díj pedig hasonló nagyságrendű, mint a többi békéscsabai intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában