Betegségek

2022.01.04. 11:15

Egészségfejlesztési tervet fogadtak el Békéscsabán

Rábólintott a minap tartott ülésén a városi közgyűlés a járási egészségfejlesztési tervre. A százötven oldalas dokumentumban ismertették a jelenlegi helyzetet, illetve célokat is kitűztek.

L. B.

A nemrégiben közzétett dokumentum szerint szükséges népszerűsíteni a szűrővizsgálatokat a Békéscsabai járásban /Fotó: MW/

Akinek nincs ideje az egészségre, annak lesz ideje a betegségre – fogalmazott dr. Csicsely Ilona, a családügyi és népjóléti bizottság elnöke, hozzátéve: a dokumentum szerint kevesen vesznek részt a szűrővizsgálatokon. A megelőző munka ugyanolyan fontos, mint a gyógyító – ezt pedig dr. Juhász István tanácsnok emelte ki. A dokumentum szerint a járásban – azaz Békéscsabán, Csabaszabadiban, Csorváson, Dobozon, Gerendáson, Kétsopronyban, Szabadkígyóson, Telekgerendáson és Újkígyóson –élők száma 2007-ben a 88 ezret közelítette, 2017-re viszont 80 ezer alá csökkent. Bár kismértékben emelkedik a születések száma, a halálozásoké is évről évre növekszik, így a természetes fogyás folyamatos. A lakosság elöregszik, a járásban élők 14 százaléka volt 15 év alatti, 21 százaléka pedig a 65. évét is betöltötte.

A Békéscsabai járásban a nők aránya 53,4 százalék, a férfiaké 46,6 százalék. Vezető haláloknak számítanak a keringési rendszer betegségei, a férfiaknál 51, a nőknél 59 százalékban; második helyen a daganatos betegségek szerepelnek 27 és 24 százalékkal a férfiaknál és a nőknél. A korai, azaz 65 év előtti halálozás esetében azonban előtérbe kerülnek a daganatos megbetegedések: a férfiaknál minden harmadik, a nőknél minden második esetért valamilyen rák felel, mindkét nemnél a légcső-, hörgő- és tüdő rosszindulatú daganatai állnak vezető helyen. Kedvezőként értékelhető, hogy az alkoholfogyasztással és a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések kockázata mérséklődik. A szenvedélybetegségek gyakran járnak együtt pszichiátriai betegségekkel, és kiválthatnak súlyos neurológiai és egyéb szomatikus betegségeket. A dokumentumban részletezték, hogy milyen intézmények működnek az egészség megőrzése és a gyógyítás területén. Mint kiderült, a békéscsabai pszichológiai tanácsadó és mentálhigiénés gondozó esetében emelkedik az ellátottak száma, egyre többen önként jelentkeznek időpontért. Működik a telefonos lelkisegély-szolgálat: bár kevesebb hívás futott be a vonalakra, viszont tartalmában hosszabb beszélgetések voltak, és a koronavírus-járvány okozta helyzet megmutatkozott a hívások témájában is.

Kitértek a gyerekek egészségi állapotára is a dokumentumban. 2018-ban 5700-an jártak általános, 7100-an középiskolába, és közülük több ezren vettek részt védőnői szűréseken, amelyeken vizsgálták a látást és hallást, a mozgásszerveket, mérték a testsúlyt és a testmagasságot, a vérnyomást. A szűrt fiatalok 15 százaléka túlsúlyos, 5 százaléka alultáplált. Az általános iskolások 1,5 százalékánál, a középiskolások 4,8 százalékánál fordult elő magas vérnyomás. Az adatok arra utalnak, hogy fontos megismertetni a gyerekekkel a prevenciós lehetőségeket, ráirányítani a figyelmüket a mozgásra.

Rákérdeztek a szokásokra is

Végeztek egy felmérést is, az életmóddal kapcsolatban kérdezték a járásban élőket, több mint 1600 kérdőív érkezett vissza. Rákérdeztek a dohányzási, alkohol- és drogfogyasztási, sportolási szokásokra is. Bár a kitöltők többsége fontosnak ítéli az egészséges életmódot és a káros szenvedélyek kerülését, a szűrővizsgálatokat, ez a szokásaikban nem igazán mutatkozik meg. A felmérést kitöltők ötöde rendszeresen dohányzik, vannak, akik több mint egy doboz cigarettát szívnak el naponta. A válaszadók nagy része egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, 3 százaléka viszont rendszeresen, mindennap. A döntő többség nem él kábítószerekkel, és nem is próbálta ki azokat soha, 7,4 százaléka fogyasztott élete során legalább egyszer drogot. A kitöltők 20 százaléka rendszertelenül étkezik, éppen úgy, ahogy ideje engedi, fele napi háromszor, negyede az ajánlott módon, öt alkalommal. A válaszadók 39 százaléka egyáltalán nem sportol, 35 százaléka alkalomszerűen, 26 százaléka heti többször is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában