Rekord

2021.12.30. 18:31

Több millió hal került idén is a Békés megyei horgászvizekbe

Tizenöt halfaj több millió egyede került idén rekordmennyiségben a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) vizeibe – minderről a szervezet adott tájékoztatást a Facebook-oldalán a napokban. A szövetség idei halasítási programja március elején kezdődött és de­cember elején zárult.

P. G:

Rekordmennyiségű halat telepítettek /Fotók: KHESZ/

A horgászszervezetek számára számos új kihívást tartogató esztendő dacára a KHESZ jelentős mértékben növelte a vizeibe kihelyezett halak mennyiségét, aminek eredményeképpen közel 3500 mázsa hallal gazdagodtak a folyók, holtágak, tavak és csatornák. A mintegy 15 halfaj idei tétele abszolút rekordnak számít. Az összesített számadatok szerint a Békés megyei horgászszövetség ebben az évben egészen pontosan 347 ezer 868 kiló korosztályos és több mint 1 millió 30 ezer darab előnevelt, túlnyomórészt saját forrásból beszerezett halat helyezett ki vizeibe, amit a Magyar Országos Horgász Szövetség állománypótlási és fejlesztési előirányzati keretéből nyert 2,250 millió forintos támogatás egészített ki.

A kihelyezett halmennyiség összességében valamennyi korábbi évben végrehajtott telepítésnél többet jelent, és különösen jelentős annak fényében, hogy a tavalyi, intervenciós halkihelyezésekkel együtt számított tételt is meghaladja. A vízterületre vetített kihelyezett mennyiség ennek következtében elérte a hektáronkénti 147,9 kilót, ami a hazai természetes vizek halasítási intenzitását tekintve kimagasló. A halakat 20 haltermelő szervezettől vásárolták, amelyek a Mohosz speciális jogállású tagjai vagy minősített beszállító partnerei. A kihelyezések 132 telepítési napot és 550 vízterületi kiszállást vettek igénybe. Erre a kiváló eredményre egyrészt a töretlen és továbbra is tendenciózusan emelkedő, jegyváltásban is tükröződő Körös-vidéki horgászkedv, illetve a kedvező halkereskedelmi viszonyok mellett a jó haltermelő partneri kapocslatok adtak megfelelő pénzügyi-piaci lehetőséget, bár hozzá kell tenni, időszakonként ugyancsak megfeszített munkamenetet követelve. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége idén a jegybevételek bruttó – tehát az értékesítési jutalékokkal még nem csökkentett – pénzösszegének 64 százalékát fordította halvásárlásra, ami az alapszabályban meghatározott kötelező hányadnál 9 százalékponttal magasabb eredmény.

A KHESZ idei halasítási programjáról kiemelték, hogy az a halgazdálkodási tervnek megfelelően, zökkenőmentesen zajlott, és alapvetően a korábbi évek gyakorlatát követte. A horgászok első számú célhalát jelentő pontytelepítések már március első napján megkezdődtek, az előnevelttől az extra méretig kihelyezett korosztályok folyamatosan, no­vemberrel bezárólag érkeztek a vizekbe. A nagyobb testű – 4-5 kilósnál súlyosabb – extra pontyokkal kapcsolatban a szövetség közleményében kifejtették, az a piaci tapasztalat, hogy bár a korábbi években is be tudtak szerezni bizonyos mennyiséget ebből a korosztályból, a javuló pici ellátottság miatt ebben az évben azonban már az igényeik szerint tervezhettek. Ragadozó halak tekintetében a süllő, a harcsa, a sügér és a balin beszerzése stabilan biztosított, a tartós téli hidegek elmaradásával azonban a csuka szaporítása kiszámíthatatlanabbá vált.

Ennek ellenére idén ebből a halfajból is sikerült mind az előnevelt, mind a kétnyaras korosztályból kielégítő mennyiséget beszereznie a KHESZ-nek. Piaci okokból egyedül a kősüllő vásárlása maradt el, jövőre – mint hangsúlyozták – természetesen ismét kísérletet tesznek rá. A néhány éve még szinte kuriózumot jelentő dévérkeszeget illetően örvendetesnek nevezték, hogy immáron a környékben működő halgazdaságoktól is be tudják szerezni a kívánt mennyiséget, jó haltermelői kapcsolataik révén pedig a gyönyörű compóállományok továbbra is megbízhatóan rendelkezésünkre állnak.

A jegyeladások tették lehetővé az eredményeket

Különlegességet jelentő halfajokkal – a különböző korosztályú kecsegék, illetve az előnevelt jászkeszeg és a menyhal telepítésével a megfelelő kínálat következtében – ma már szintén biztosan számolni lehetett, de egy-egy innovatív haltermelőnek köszönhetően szilvaorrú keszeg, paduc, sőt idén először márna is kerülhetett a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége vizeibe, fajonként több tízezer darabos tételekben, nem apró ivadék, hanem 7-8 centiméteres testhosszúságúra előnevelt méretben. A szövetség partnereinek előrejelzése alapján ezekre a kurrensebb fajokra a jövőben is számíthatnak. Az idei kiváló telepítési eredmények kapcsán megjegyezték, hogy azt elsősorban az évről évre folyamatosan növekvő jegyeladások tették lehetővé. A KHESZ jövő évi halasítási programjában éppen ezért az idén elért eredmények megtartása jelent alapvető célkitűzést, a horgászok igényeinek horgászlehetőségek tekintetében színvonalas kiszolgálása, illetőleg a halgazdálkodás egyéb szempontjainak figyelembevétele mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában