Szarvas

2021.12.16. 06:45

Téli bundára váltottak a Körösvölgyi Állatpark lakói

Szemet gyönyörködtető téli bundát növesztettek a szarvasi állatpark lakói. Új szőrzetük nem csupán a hidegtől védi őket, hanem néhányuk esetében új színt is kapott.

V. E.

A bölények téli szőrzete még a legzordabb időben, fagyban is kiváló hőszigetelőnek bizonyul /Fotó: Kovács Krisztina/

A tél beköszöntével a szőrmés állatfajok sűrű szálakból álló, tömött téli bundát növesztenek, amely a természetben a hideg idő elleni védelmet és az évszakra jellemző táji környezethez való küllemi alkalmazkodást szolgálja – derült ki a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság napokban közzétett, Körösvölgyi Állatparkról írt cikkéből. Immár az állatpark bemutatóhelyének emlősállatait is szemet gyönyörködtető téli bundájukban csodálhatják meg a vendégek. Az állatok színe, mintázata, a szőrszálaik hossza, vastagsága és alakja rendkívül változatos.

Fajonként, de akár egyedenként is eltérő lehet például az életkor, az ivar, az éghajlat, az évszak függvényében. Kültakarójuk a hideg beálltával a hosszú, vastag fedő- vagy nemezszőrökből és az azok tövében kifejlődött, vékony, puha, a hőszigetelést elősegítő piheszőrökből áll. Egyes testtájakon a szőrzet vastagsága és állaga eltérhet – például a sörényen vagy a farokszőrnél –, néhány fajnál pedig maga a szőrzet is sajátos függelékké alakult át. Ilyenek többek között a sünfélék tüskéi. A szőrzetet alkotó szálképletek időről időre vedlés útján cserélődnek az állatoknál, amire általában meghatározott évszakban vagy az ivari fejlődés egy bizonyos ­szakaszában kerül sor.

Az őzek a rőt nyári bundájukat szürkésbarnára cserélik a hideg időjárás beköszöntével /Fotó: Bencsik Antal Zsolt/

Az új ­szőrzet pedig akár színében is eltérhet a korábbi kültakarótól. A Körösvölgyi Állatpark európai bölényeinek, Polichtnak és Szabírnak a testét sűrű, hosszú, többnyire göndörödő ­fürtökből és gyapjas szőrzetből álló tömött téli bunda védi az időjárás ellen, amely tavasszal­ nemezszerű rétegekben válik le. A bölénygyapjú pedig a legzordabb teleken is kiváló hőszigetelőnek bizonyul. A vörös rókáról szólva ismertették, évente kétszer váltja a szőrét, amely az április-május, illetve október-no­vember hónapokban zajlik le.

Az állatparkban lakó, Hanna névre hallgató, játékos, fiatal szuka róka ennek megfelelően már gyönyörű, sűrű, a nyári szőrzetnél sokkal világosabb színű, téli bundájában figyelhető meg. Ugyanígy a farkasok, Ajsa és Kurszán is, akik az ilyenkor megnövekedő felszőrzet miatt az eddiginél még termetesebbnek mutatkoznak. A szürke farkas prémje élőhelyétől függően a fehértől a mélyfeketéig változik. A Szarvason élő farkas testvérpár az Európában általában jellemző, szürkésbarna bundaszínt képviseli. Szintén szembetűnő változás történt az őzeknél, akik rőt nyári bundájukat szürkésbarna téli viseletre cserélték.

Ilyenkor a combok hátulsó felén lévő tükör csaknem egészen fehérnek tűnik, míg nyáron ugyanaz inkább sárgásfehér alapszínű. A szarvasi állatpark téli bundát öltött élőlényeit év végéig mindenki megtekintheti. A látogatókat pedig nem csupán ők várják, hanem minden adventvasárnap és karácsony második napján színes programok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában