Terepasztal

2021.12.17. 17:15

Mézeskalácsból is felépült Csárdaszállás

Mézeskalácsból készítették el falujuk kicsinyített mását a csárdaszállásiak. A 360 lelket számláló kistelepülés főbb épületei, utcái szépen megsültek, a különleges terepasztal december végéig várja a látogatókat.

N. Sz.

Szabóné Burai Melinda /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

A ­művelődési ház előterébe lépve az első érzékszerv, amely működésbe lép, az orr. Karácsonyillat csalogatja a betérőket, a mézeskalács falu egy óriási adventi terepasztalon kapott helyet. A szemet gyönyörködtető alkotás elemei közül sok már tavaly elkészült.

– Az ötlet már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem, tavaly pedig valóra vált az álom, megsütöttük és összeraktuk a falu főbb épületeit, idén pedig tovább bővítettük a makettet – mesélte Szabóné Burai Melinda, aki elsőként a közösségi oldalon verbuválta a lelkes háziasszonyokat.

Kisgyermekes csárdaszállási anyukák, negyvenes asszonyok és nyugdíjas nagymamák is beköltöztek pár napra a konyhájukba, hogy adventre elkészüljön a süteményköltemény. Az ötletgazda elárulta, idén a vasútállomás, a sarki söröző, a focipálya, a ravatalozó, a temető, valamint néhány ház és fenyőfa sült ki lisztből, mézből, porcukorból, margarinból és tojásból.

– Először tervrajz és alap kellett, aztán megsütöttük a lapokat is. Az épületek elemeit a porcukor és a tojásfehérje alkotta mázzal ragasztottuk össze, ugyanezzel díszítettük ki a külső homlokzatokat is – mondta el Bodó Ferencné, hozzátéve, a falu felépítése pepecselős munka és türelemjáték volt.

– A rutin segített, persze előfordult, hogy letört, lepattant a mézeskalács, de a mázzal tudtunk korrigálni – részletezte, kiemelve, mindenki a saját receptjéből dolgozott, a házikók egytől egyig ehetőek.

Mosolyogva fűzte hozzá: a családtagok félrehúzódtak az összerakáskor, tudták, hogy a legnagyobb segítség, ha csendben maradnak. Tari Gézáné, aki a Rózsák kertjét és két házikót „épített”, elárulta, tavaly a ­3D-s fenyők feladták neki a leckét, de most gördülékenyen ment minden. Geszti Sándorné hatvannál is több kis méretű talpas fenyőfát illesztett a faluba.

– Előfordult, hogy dőltek jobbra-balra, férjem meg is jegyezte, hogy vihar készül, de végül minden kikerekedett, az első ünnepélyes gyertyagyújtásra elkészült a falu – tette hozzá. Csárdaszállásból már csupán egy-két ház hiányzik, nem kérdés, hogy a csapat jövőre folytatja a mézeskalácsozást.

Fotó: Imre György

Várják a látogatókat

Szikra Brigitta könyvtáros elmondta, a járvány miatt nem lehet úgy megnyitni a mézeskalács falut, ahogy kis közösségük szeretné, de jó szívvel várják a látogatókat hétköznap délelőtt, időpont-egyeztetéssel pedig akár hétvégén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában