Orosháza

2021.12.06. 19:56

Meghökkentő módon jelenítik meg Békés megye értékeit

Orosházára, a művelődési központba érkezett hétfőn – és egy hétig lesz látható az intézményben – a megyei önkormányzat vándorkiállítása, amely a megyei értéktárban szereplő kuriózumokkal ismerteti meg a látogatókat egy 3D-s eszköz, lényegében egy különleges televízió segítségével. Közben szerdáig a szabadulószobával egybekötött geocaching játék is kipróbálható Orosházán.

L. B.

20211206 Orosháza Egyedülálló térhatásó mozgó kiállítást mutattak be a képen Józó Tamásné elnök Dávid Zoltán Polgármester Zalai Mihály elnök fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Transparent display – hivatalosan így nevezik azt a méretes televíziót, amelyen látványos képek, felvételek segítségével jelenítik meg a megyei értéktárba került érdekességeket, és azokról rövid leírások is olvashatók három nyelven, a magyar mellett angolul és románul. Közben, amikor például felvillan a gyulai vár, ágyúk dörrennek; amikor megjelenik a békés-tarhosi zenei napok, hangjegyek repkednek a levegőben; amikor pedig Orosháza-Gyopárosfürdőről esik szó, hirtelen vizes lesz a képernyő.

Zalai Mihály

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy egy identitást erősítő pályázat keretében szervezik meg a rendhagyó vándorkiállítást, amelynek első állomása Gyomaendrőd volt, most Orosházán látható, legközelebb pedig Szeghalomra fut be. Egy korábbi projekt részeként alkották meg a speciális, méretes televízóra hajazó készüléket, amelyen az értékeket bemutató tartalmak jelennek meg. A cél az, hogy forgalmas helyekre vigyék el az eszközt és a tárlatot, meghökkentsék és megállítsák az arra járókat, akik a feliratok és képek révén megismerhetik az értékeket.

Hangsúlyozta, a megyei önkormányzat és a megyei értéktár-bizottság szeretné az értékeket a gazdaságfejlesztés és a turizmus szolgálatába állítani. Úgy vélik, régen elfeledett tudást menthetnek meg, amellyel eszközt adhatnak sokak kezébe, akik – értékek, például az élelmiszerek előállításával – saját megélhetésüket is biztosíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában