Tradíció

2021.12.10. 17:29

Felidézték a disznótorok hagyományait Békésen

Hagyományőrző disznótort rendezett a Békési Kisgazdakör pénteken a szervezet székházában. Az eseményen felelevenítették a klasszikus pörzsölést, és elkészítették a tradicionális disznótoros ételeket is.

Papp Gábor

Tarkovács István, Kálmán Tibor és Moldován-Garas Helga jelképesen koccintottak a hagyományok megőrzésére

Fotó: Bencsik Ádám

Városunk egy tipikus alföldi mezőgazdasági település kiterjedt külterülettel. Ennek ellenére, ahogy hazánk legtöbb részén, nálunk is csökkent a klasszikus disznóvágások száma – mondta el lapunknak Tarkovács István. A Békési Kisgazdakör elnöke kiemelte, éppen ezért, a tradíciók megőrzése és ápolása miatt hívták és hívják életre a disznótort.

A disznótorra előkerült a hagyományos perzsel

Mint megtudtuk, a feldolgozott, gyönyörű, mintegy 180 kilós hízó természetes takarmányon nevelkedett. Tarkovács István kifejtette, a hagyományok felelevenítéséhez az is hozzátartozott, hogy a disznótoron a régmúltból ismert fatüzelésű perzselőt is használták a pörzsöléshez. Elődeink évtizedekkel ezelőtt nagyon sokat dolgoztak ezzel az eszközzel, aminek használata érzékeltette azt is, hogy milyen komoly munka a disznó feldolgozása. A rendezvényen a tradíciók megőrzését szolgálta az is, hogy a toros ételek szintén a hagyományok alapján készültek.

– Korábban, az önfenntartás idején a só és a füstölés fontos szerepet töltött be a mindennapokban, a tartósításban ezeket az alapanyagokat mi is felhasználtuk, például a fehér szalonna sózásánál – folytatta a gondolatot. – Természetesen a kolbászt is felfüstöljük majd.

Tarkovács István szólt arról, hogy a pénteki esemény nem csak a hagyományőrzést, hanem a tradíciók átadását is szolgálta.  A „Mezgé”, a Gál Ferenc Egyetem Békési Szakképző Iskolájának több diákja is eljött Moldován-Garas Helga igazgató vezetésével a rendezvényre.

 

– Nagyon örültünk a fiatalok résztvételének, akik valamennyien mezőgazdasági szakon tanulnak. Igyekeztünk nekik bemutatni, hogy miként is zajlik egy hagyományőrző disznótor, és hogy a sertés egyes részeit miként dolgozzuk fel, és azok milyen ételekhez a legideálisabbak – fogalmazott.

S ha már gasztronómia. Ezúttal is rengeteg finomság került az asztalokra, reggel a klasszikus hagymás vér készült, majd kiváló resztelt májat kóstolhattak a jelenlévők. Délutánra pedig a disznótorok finomságából, a sült kolbászból és sült hurkából falatozhattak.

Reggel hagymás vér készült /Fotók: Bencsik Ádám

/

Tarkovács István elmondta, a jó kolbászhoz elengedhetetlen a jó alapanyag, a hagyományos takarmányon nevelkedett disznó húsa. 

– A városban egyébként mindenki kényes a saját maga által készített kolbászra, olyan ez, mint a pálinka, amit nagyon sokan főzetnek – tette hozzá. A kisgazdakör elnöke kitért arra, hogy a sovány és zsíros hús megfelelő aránya ugyancsak lényeges, ahogy a minőségi paprika és a só is. Ennek kapcsán elmondta, célszerű nem vákuumos és jódozott, hanem hagyományos sót, emellett egész köményt, némi borsot és megfelelő mennyiségű foghagymát használni.

Sokat tesznek az agrárhagyományokért

Az eseményen részt vett Kálmán Tibor, Békés polgármestere is. Mint azt a városvezető lapunknak elmondta, nagyon fontosnak tartja azt a munkát, amelyet a Békési Kisgazdakör a tradíciók megőrzése és ápolása érdekében végez a településen.

– Nagyszerű agrárhagyományaink vannak, a kisgazdák pedig mindent megtesznek azért, hogy ezek fennmaradjanak – tette hozzá a polgármester, aki kitért arra, hogy a szervezet a disznótor mellett például határjárást, arató ünnepet, szüreti felvonulást, szilvalekvárfőzést is rendez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában