Vraukó Ilona Edit

2021.11.26. 06:55

Váratlanul érte a díj a békéscsabai üzletvezető-helyettest

A tősgyökeres békéscsabai Vraukó Ilona Edit a száz százalékban magyar tulajdonú Reál-üzletlánc munkatársaként, a megyeszékhelyi Százas ABC boltvezető-helyetteseként érdemelte ki a hazai kereskedelem egyik legkiemelkedőbb elismerését, a Magyar Kereskedelemért Nagydíjat. Szakmai értékeit és a tanulóképzésben nyújtott teljesítményét ismerték el, a kitüntetést a napokban vette át Budapesten.

Nyemcsok László

20211124 Békéscsaba Vraukó Ilona Edit Magyar Kereskedelem Nagydíjat vehetett át. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A díjazottal hol is máshol, mint a munkahelyén beszélgettünk. Először is tisztáztuk, hogy Ilonaként vagy Editként szólítsuk, egyből rávágta, hogy Icuként, így ismeri mindenki, a kollégái és a vásárlók is. A díjra rátérve elmondta, a főnöke, Kármán Hajnalka, a Százas boltvezetője megkérte, hogy írjon egy pár sort magáról, mert lehetséges, hogy valamilyen díjra felterjesztik a közeljövőben a cégcsoportnál. Hajnalka hozzátette: „azért ne éld bele magad teljesen, az a biztos, ha már jelöltből díjazott leszel”.

A meghívó megérkezett, tehát Icu tudta, valamilyen elismerést kap, de hogy Magyar Kereskedelemért Nagydíjat? Nos, erre a legmerészebb álmaiban sem számított.

– Teljesen váratlanul ért, nagy meglepetésben volt részem – mesélte a boltvezető-helyettes. – Ugyanígy jólesett, hogy sokan gratuláltak személyesen és a közösségi oldalakon is. Persze, a mindennapi legnagyobb elismerés az, ha a vásárló elégedetten távozik a Százasból.

És itt azért ragadjunk le egy szóra. Több helyen is utánanéztem, hogy a Százas ABC vagy a 100. számú ABC elnevezés a helytálló. Kiderült, mindkettőt használják, a betűvel írt ugyanolyan, mint a Fényes vagy a Kieg ABC, ugyanakkor ezeknek is megvan a számozásuk. A Kieg a hadkiegészítő parancsnokság rövidítése, és a mellette lévő boltban kezdte élelmiszer-eladói pálya­futását 1981-ben Vraukó Ilona. Ezt követően került a Százasba – mely 1977-ben nyitott –, ahol első eladói, majd boltvezető-helyettesi beosztásig vitte, és tanulófelelős lett.

Vraukó Ilona Edit több évtizede dolgozik a békéscsabai Százasban /Fotó: Imre György/

– Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy Icu a gyakorlatban megtanítja a gyerekeket arra, hogy tudják a későbbiekben azt, amit mi tudunk és képviselünk – hangsúlyozta Kármán Hajnalka, akinek a közvetlenségéről még annyit, hogy telefonhívásunkra egyszerűen csak Hajniként jelentkezett be.

És hogy miként lett Icu élelmiszer-eladó? Már kisgyerekként megtetszett neki a lakókörnyezetében lévő üzletekben, hogy csinosan felöltözve, szép frizurával, mosolyogva, jót beszélgetve szolgálják ki az eladók a vásárlókat.

Így a pályaválasztásnál nem is volt kérdéses számára, hogy ezt a szakmát válassza.

Az elismerésben szerepel, hogy Vraukó Ilona Edit olyan szakmai értékeket mutat fel évtizedek óta, mint a türelem, a precizitás, a pontosság, a hatékony munkaszervezés. Ezek akkor válnak teljessé, ha olyan emberi értékek társulnak melléjük, mint a kiegyensúlyozottság, a nyitott szellem és a beleérző képesség. Ezen emberi és professzionális minőségekért, valamint a kiemelkedő munkavégzéséért és elkötelezettségéért díjazták a boltvezető-helyettest.

Sok törzsvásárlóval személyes kapcsolatot ápol

Vraukó Ilona Edit elmondta, a biztos családi háttér rengeteget jelent számára, miként munkájában a Százas is. Ha becsukja a lakásajtót, akkor már a bolt jár a fejében, amikor végez a Százasban, a családja foglalja le az idejét. Két gyermeke van, Emese 33, Bence 31 éves.

Az Andrássy úti üzletben végzett munkájáról elmondta, ha kell, beáll a pultba, a pénztárba, közben szervezi kollégái munkabeosztását. Több évtizede a boltban dolgozik, nagyon sok törzsvásárlóval személyes kapcsolata alakult ki.

– A munkámban az vezérel leginkább, hogy a vásárló soha ne legyen magára hagyva, mindig legyen, akihez a kérdéseivel fordulhat – ecsetelte Icu. – Ugyanilyen fontos, hogy a tanulók se a mély vízben kezdjenek, legyen mögöttük segítség, ami önbizalmat is ad. Szép hivatás a mienk, ugyanis örömet szerzünk embereknek. Számos törzsvásárlóval már együtt találjuk ki az üzletben a vacsorát, például az akciós termékek révén. Jó érzéssel tölt el az is, hogy javarészt magyar termékeket ajánlhatunk vásárlóinknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában