újkígyós

2021.11.24. 17:29

Le kell ölni a ludakat: intézkedések a madárinfluenza miatt

Mint arról már hírt adtunk, Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást, és az állománynál bebizonyosodott a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenléte. A telepen az összes fogékony állat leölése megkezdődött, zajlik, természetesen állami kártalanítás mellett.

Nyemcsok László

Gödöllõ, 2017. január 23. Egészséges libák egy Gödöllõ közeli libafarmon 2017. január 23-án. A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Fotó: Máthé Zoltán

Megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) közölték, a betegség megállapítását követően azonnal kijelölték a szakemberek a kitörés helye körüli három kilométeres sugarú körben a védő-, valamint 10 km-es sugarú körben a megfigyelési körzetet. Az ezeken belül található baromfitartó-telepekre forgalmi korlátozást vezettek be, tehát sem élő baromfi, sem annak termékei nem vihetők ki a gazdaságokból, és be sem szállíthatók.

Az általános tilalmaktól – bizonyos általános és egyedi feltételek teljesülése esetén –, engedélyezhető az eltérés. Ezt a jogszabályokkal összhangban a betegség elleni védekezést irányító Nébih Országos Járványvédelmi Központ határozza meg. Kérelmet az illetékes megyei kormányhivatal – így nálunk a Békés megyei – állategészségügyi hatóságához kell benyújtani.

Archív fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Nébihnél közölték, a korlátozások legkorábban akkor oldhatók fel, ha az állomány felszámolása, és az azt követő fertőtlenítés megtörtént, továbbá ha a korlátozás alatti területen nem volt újabb megbetegedés, és eltelt a jogszabályban minimálisan előírt idő. Az állomány felszámolása az állatvédelmi előírások betartásával, kíméletes módon, hatósági állatorvos jelenlétében történik. A felszámolás az esetek többségében már a gyanú alapján elkezdődik, hogy a fertőzés továbbterjedését megakadályozzák.

A baromfiállományokban jelenleg betegséget okozó H5N1 madárinfluenza-vírus szakmai nyelven „nagy ragályozó képességű” altípus. A vírusra az összes madárfaj fogékony, azonban annak az esélye, hogy ez az altípus emberekben is megbetegedést okozzon, rendkívül csekély. Megyénkben utoljára tavaly május 15-én állapítottak meg madárinfluenzát, a korlátozásokat 2020. június 24-én oldották fel.

Vadlibák is terjesztik a vírust

A kórokozó az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe, hiszen a szárnyasok útvonalai átszelik az egész országot. A madárinfluenza-vírust legtöbbször ürülékkel szennyezett szalmával, takarmánnyal, cipőtalpon lehet bevinni az ólba. Az állományon belüli tovább terjedésben nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék, illetve a szálló por és tollpihék belégzése is. Az újkígyósi fertőzés kapcsán több szakember elmondta, a baromfik zártan tartása ugyan csökkenti a veszélyt, de a liba, kacsa megköveteli a kellő kifutónagyságot a szabadba, mert akkor termékeny. Lehetséges a mesterséges megtermékenyítés is, de ez igen nehézkes, és nagyon költséges.

Előzmény:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bekes-megyeben-is-megjelent-a-madarinfluenza-4528766/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában