beszámoló

2021.11.28. 15:14

Száraz és hűvös volt eddig a mostani év Békésben

A száraz, aszályos időjárás és emiatt az öntözés, mintsem az ár- és a belvíz elleni védekezés határozta meg az évet – hangzott el a megyei közgyűlés minap Békéscsabán tartott ülésén, amelyen a vízügyi igazgatóság is beszámolt tevékenységéről. Idén eddig a sokéves átlagnál kevesebb csapadék hullott a térségben, ugyanakkor hűvösebb is volt.

Licska Balázs

Fotó: Gubis Mariann

Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, mind személyi állományban, mind a védművek tekintetében, mind eszközállományban felkészültek minden olyan ár- vagy belvízveszély elhárítására, amely reálisan veszélyezteti Békés megyét, a térségben élőket.

A tájékoztató szerint az igazgatóság területén idén kétszer rendeltek el árvízvédelmi készültséget a Körösökön: februárban és májusban.

A belvíz miatt eddig 120 napot töltöttek készültségi fokozatban. A legnagyobb elöntés februárban alakult ki, akkor 9000 hektár volt víz alatt.

Hozzátette: bár akadt munka az ár- és a belvízhelyzet miatt is, nem ez jellemezte az elmúlt időszakot. Sok évre visszamenőleg visszanézte az adatokat, és olyan nem fordult elő, hogy több öntözővizet szolgáltattak, mint amennyi belvizet szivattyúztak.

Szabó János, a vízügyi igazgatóság vezetője is beszámolt a megyei közgyűlésen /Fotó: BMÖ/Gubis M./

Az idei naptári év az eddigi adatok alapján jókora csapadékhiányban szenved – olvasható a grémium elé került tájékoztatóban. Mindössze két hónap volt, január és május, amelyek esetében többletről lehet beszélni. Az év többi részében folyamatosan a sokéves értékek alatt maradt a területi átlag.

A legnagyobb mértékben a júniust sújtotta az aszály: a havi 17,9 milliméteres érték nagyságrendekkel elmarad a sokéves 72,3 millimétertől. Január és október között 318,1 milliméter hullott, amely a sokévi 493,1 milliméterhez képest 175 milliméteres hiányt jelez, így összességében a mostani esztendő eddig meglehetősen száraz.

Ugyanakkor hőmérsékleti szempontból az év az eddigi adatok alapján hűvösebbnek bizonyult a sokéves átlaghoz képest.

Bár az esztendő két melegebb hónappal indított, a március már hidegebb volt, áprilisban és májusban pedig kifejezetten nagy volt az eltérés mértéke. A júniusi és a júliusi hőség ellensúlyozta a megelőző időszak hűvösebb időjárását. Az augusztus, valamint az ősz ismét hidegebb volt. A 2021-es átlag január 1. és október 31. között 12,9 Celsius-fok volt, amely 0,6 Celsius-fokkal elmarad a sokéves értéktől. Közben májustól folyamatosan csökkent a talajvízszint is, szeptemberben már 89 centiméterrel volt alacsonyabb a sokéves átlagnál.

Az ülésen Zalai Mihály elnök hangsúlyozta, a vízügyi igazgatóság munkatársai – a rendőrökhöz és a tűzoltókhoz hasonlóan – Békés megye védelméért dolgoznak. Ahogy a vizek áldást, úgy veszélyforrást is jelentenek. Egy olyan korszak köszönt be, amelyben immár a víz hiánya okoz gondot, és az, hogy egyenetlenül oszlik el a csapadék.

Kónya István tanácsnok hangsúlyozta, Békés megye elsősorban agrármegye, fontos, hogy öntözhessék a termőföldeket ott, ahol nagy kiesések voltak az aszálykárok miatt. Olyan stratégiát kell alkotni, amelynek révén lehívhatnak európai uniós és felhasználhatnak hazai forrásokat.

Fontos a földek öntözése, növelni kellene a kapacitásokat

Az öntözőrendszerekben az adott időszakban problémamentesen szolgáltattak öntözővizet, a keletkező igényeket kielégítették – írta Szabó János igazgató a tájékoztatóban. Az ülésen hozzátette: a kapacitásokat meg kellene kétszerezni, ehhez azonban fejlesztések szükségesek. Három elképzelést ismertetett, ezekkel kapcsolatban a tanulmányokat elkészítették. Egyrészt Mezőberény környékén lehetne fejleszteni – ennek érdekében el is készült a szükséges műtárgy az M44-esnél –, ez 3,6 milliárd forintba kerülne, és így 8300 hektár válna öntözhetővé.

Másrészt Gyomaendrőd térségében lehetne egy 13 milliárd forintos beruházás, amellyel 6500 hektárt lehetne ellátni öntözővízzel. Harmadrészt a Holt-Sebes-Körös kapcsán lehetne fejlesztés. Kérdésre hozzátette: az aktív turisztikai tervek – például a Gyulát, Békéscsabát, Békést érintő, úgynevezett Zöld folyosó projekt – kapcsán kaptak megkereséseket, ezekhez minden kellő adatot megadtak, mint ahogy lehetséges műszaki megoldásokat és költségbecsléseket is vázoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában