Békéscsaba

2021.11.05. 17:14

Látni és látszani az úton: ősszel és télen ez még fontosabb

Megyénkben nagy a kerékpárosforgalom, ősszel és télen is sokan napi rendszerességgel így járnak be a munkahelyükre vagy iskolába. Vannak, akik tanyákról bicikliznek a településekre, mások a külterületi üzemekbe, telephelyekre. Ősszel és a tél közeledtével fontos felhívni a figyelmet a láthatóság fontosságára. Ezt szolgálta a megyei rendőrság pénteki Light Friday (Világos Péntek) akciója is.

Nyemcsok László, [email protected]

20211105 Békéscsaba Látni és látszani kampány a rendőrségnek Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Több más, kapcsolódó közlekedésbiztonsági akció mellett pénteken délután a rendőrség „Light Friday” akciója keretében a készlet erejéig kerékpárosok kaphattak ingyenesen láthatóságot segítő eszközöket, lámpákat, prizmákat, fényvisszaverő mellényeket Békéscsabán, a Szarvasi út 103. szám alatti OMV-kúton.

Fotók: Imre György

Sokan éltek a lehetőséggel, a rendőrség bízik abban, hogy ennek meglesz az eredménye is. Ugyanis egyre többet kell sötétben, szürkületben közlekedni, ráadásul romlik az időjárás, gyakrabban kell esővel, köddel számolni.

– A balesetek megelőzése érdekében minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell ehhez, és mindent meg kell tennie saját biztonsága érdekében – hangsúlyozta Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtószóvivője. – Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külterületen közlekedő kerékpárosoknak fényvisszaverő mellényt vagy ruhát kell viselniük. A kerékpár kötelező felszereléseinek számító, jól működő első és hátsó világítások, valamint prizmák mellett ezek is segítik a biciklisek észlelhetőségét. A lámpák és a prizmák legyenek jó állapotban, adjanak erős fényt! Aki elemes lámpát használ, mindig ellenőrizze, hogy nem merült-e le az elem. A már csak pislákoló, gyengén világító lámpával nem biztonságos közlekedni – figyelmeztetett.

Szombati Andrea kitért arra, az is elfogadott, ha nem a kerékpáron vannak a lámpák, hanem a kerékpáros magára, a ruhájára teszi fel azokat. A prizmák esetében ügyeljenek arra, hogy az első keréken egy átló mentén két prizma legyen. Amikor egy kerékpáros behajt egy kereszteződésbe, a közeledő járművezetők először a bicikli első kerekét látják meg, ezért kell a két prizma. Ezek szintén legyenek jó állapotban, ha már elhasználódott a műanyag, akkor újat kell feltenni.

Kónya Orsolya őrmester lelkiismeretesen segített felszerelni a kerékpár első küllői közé a fényvisszaverő prizmát /Fotó: Imre György/

A sajtószóvivő kitért arra, a külterületi utakon gyaloglóknak is fényvisszaverő mellényt vagy ruhát kell felvenniük. Ellenkező esetben, főleg ha sötét ruha van rajtuk, szinte beleolvadnak a környezetükbe, észrevehetetlenné válnak. Tehát éjjel, illetve ha rosszak a látási viszonyok, a gyalogosok és a kerékpárosok is viseljenek láthatósági mellényt, vagy olyan kabátot, amelyen vannak fényvisszaverő betétek.

– Sajnos, van rá példa, hogy láthatósági mellény nélkül közlekednek gyalogosok – ecsetelte Szombati Andrea. – Egy tanyán élő, ittasan gyalogló fiatal nőt így ütött el az esti sötétségben egy személygépkocsi idén januárban Gyomaendrőd és Szarvas között. Az autósoknak is ügyelniük kell arra, hogy a kocsijukban legyen láthatósági mellény, mert ha forgalmi ok miatt megállásra kényszerülnek az úton, és ki kell szállniuk, fel kell venniük azt.

Látni és látszani, ez a lényeg

A láthatóságot segítő eszközök használatának célja, hogy növeljék azt a távolságot, amelyről a kerékpáros, illetve a gyalogos már észrevehető. Minél messzebbről látják a járművezetők őket, annál nagyobb az esélye annak, hogy időben észreveszik, és ki tudják kerülni őket, nem történik ütközés, baleset. Az elsőbbségadásnál is döntő kérdés, hogy az, akinek elsőbbségadási kötelezettsége van, milyen távolságból láthatta a másik közlekedőt.

Nemrégiben Dévaványán, egy kereszteződésben ütközött össze egy személygépkocsi és egy kerékpáros. Az autósnak kellett volna elsőbbséget adnia a biciklisnek, a kerékpáros férfi azonban világítás nélkül közlekedett. Ebben az esetben a rendőrségi vizsgálat és a felelősség kérdésének tisztázása még folyamatban van.

Valamennyi járműnél fontos, hogy jól működjenek a világítások, fényszórók, autóknál, tehergépkocsiknál, buszoknál külön gondot kell fordítani az ablaktörlő és a szélvédőt páramentesítő berendezések karbantartására is. A járművek legyenek jól láthatók, és az is nagyon lényeges, hogy a járművezető is jól lásson.

Sikerrel zárult a Light Friday akció Békéscsabán

Ősszel, illetve télen többet kell sötétben, szürkületben közlekedni, és a köd, eső, majd a téli napokon havazás miatt is egyre gyakrabban romlanak majd a látási viszonyok. Ezért különösen fontos, hogy a közlekedők legyenek láthatóak. A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak éppúgy gondot kell erre fordítaniuk, mint az autósoknak. A Ligh Friday akcióban, pénteken a rendőrség országszerte a készlet erejéig díjmentesen biztosított az érdeklődőknek világító, fényvisszaverő eszközöket. A 100%-os leértékelésnek Békéscsabán nagy sikere volt, négy óra alatt 642 láthatósági eszközt osztottak ki a baleset-megelőzési kollégák.

A közlekedési balesetek, közúti tragédiák megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ezért az akció kapcsán ezúton is kéri, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, vigyázzanak magukra, utasaikra és figyeljenek közlekedő partnereikre is – adta hírül a police.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában