Magyar Falu Program

2021.11.26. 11:22

Milliókat nyertek el a Békés megyei kisboltok

Több Békés megyei kistelepülés üzlete is támogatásban részesül a Magyar Falu Program Gazdasági-újraindítási Akciótervének keretében – derült ki a nyertesek nemrégiben közzétett listájából. Megyénkbe mintegy 400 millió forint jut a kisboltok fejlesztésére és felújítására szánt 45 milliárd forintos országos keretből. Utánajártunk, hogy mire használják az elnyert összegeket a helyi kisvállalkozások.

Hírlap-összeállítás

20211123 Murony Falusi bolt illusztráció a képen Sántáné Varga Mónika eladó fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A kistelepüléseken kiemelt szerepe van a „kisboltoknak”, hiszen ezek biztosítják a mindennapi élelmiszert, háztartási termékeket a lakosságnak. Ezért tartotta fontosnak a kormány, hogy egy külön pályázati támogatással segítse a már meglévő boltok működését, felújítását – nyilatkozott a Magyar Falu Program akciótervéről Dankó Béla országgyűlési képviselő. Hozzátette, örömére szolgál, hogy választókerületében 105 millió forint vissza nem térítendő támogatás érkezik ezen célokra.

Így Csabacsűd több mint 30 millió forintot, Ecsegfalva 45 millió forintot, Kamut közel 10 millió forintot, Murony 10,3 millió forintot, Örménykút pedig szintén majd 10,3 milliót kap a gazdasági-újraindítási program keretében a kistelepülési üzletek támogatására.

Ecsegfalva polgármestere, Galambos István elmondta, egy ilyen támogatás nem csupán a boltosnak, hanem a településnek is jól jön. Hiszen szebb, modernebb körülmények között, esetlegesen nagyobb árukészletből válogatva jobb érzés lesz az ecsegfalviaknak is a helyi kisboltban vásárolni, és így kevésbé szorulnak majd rá, hogy a környező településekre utazzanak megvenni az ebédhez vagy épp a háztartásba szükséges dolgokat.

A sokszor egyetlen, kistelepülési boltoknak sokrétű választékot kell nyújtaniuk /Illusztráció: MW/

Az ecsegfalvi vegyesboltot üzemeltető Kónya István hírportálunk kérdésére elmondta, természetesen nagy segítség üzlete számára a támogatás, amit ingatlanváráslásra, eszközfejlesztésre (hűtők, pult és kamerarendszer, szeletelő- és csomagológépek beszerzése), teljes körű épületfelújításra, illetve napelemek kiépítésére használ fel. Kiemelte, a számára elérhető 45 millió forintból csupán 30 millió forintot hív majd le, amely elegendő számára a felsoroltak megvalósítására. Hozzátette, örömmel tölti el, hogy vállalkozásában most egy kicsit nagyobbat álmodhat, mint általában, és a pályázatnak köszönhetően 21. századi körülményeket teremthet meg vásárlóinak.

Csabacsűd polgármestere, Molnár József kifejtette, minden fejlesztésnek örülnek, ami a településre érkezik, így annak is, hogy modernebbé válhat egy helyi kisboltjuk.

Muronyban a Köles-Vegyes élelmiszerbolt több mint 10 millió forintot nyert el a Magyar Falu Program pályázatán. Serbné Tóti Edit tulajdonos elárulta, ebből az összegből a szükséges önerőt hozzátéve bővíteni tudják a 2018 no­vemberében nyitott vegyesboltjukat. A tervek szerint a meglévő ipari hűtők mellé újakat vásárolnak, a szeletelőgépeket nagyobb teljesítményűekre cserélik, emellett az épület tetejét szeretnék felújítani. Hozzátette, egy hangulatos kis közösségi teret is kialakítanak a bolt mellett, két szabadtéri kiülővel.

Kamuton az élelmiszer- és vegyesbolt, a Rózsa Market több mint 9 millió forintot nyert el a pályázaton, ezt a pénzt teljes egészében belső felújításra fordítják majd.

– Fejleszteni szeretnénk a meglévő áramhálózatot, hogy a kibővült hűtőparkot megfelelően el tudja látni. Kicseréljük a polcokat, sőt, új fagyasztót és hűtőpultot is vásárolunk – árulta el Csatlós Attila tulajdonos, ügyvezető.

Sántáné Varga Mónika eladó /Fotó: Bencsik Ádám/

Gerendáson a helyi Coop üzlet újul meg a program segítségével több mint 31 millió forintból – tájékoztatott Virág Zsolt, a Medgyesegyháza és Bánkút ÁFÉSZ kereskedelmi vezetője. Ennek segítségével az eddig bérelt ingatlant megvásárolják és felújítják, a berendezéseket pedig modernizálják,

többek között napelemes rendszert építenek ki, és különféle modern eszközöket szereznek be: új, energiatakarékos hűtőt vásárolnak, és a polcrendszert is kicserélik.

– Teljes tetőcsere lesz, és a festés mellett a hideg- és melegburkolatok cseréje is megtörténik, valamint új polcrendszerrel tesszük átláthatóbbá az üzletet. Mindezek mellett az energiahatékonyság jegyében új hűtőket szerzünk be, és egy napelemes rendszert is kiépítünk – részletezte.

Az üzlet azonban nemcsak megszépül, de bővül is, itt alakítják ki és teszik elérhetővé a postai szolgáltatásokat. Virág Zsolt elmondta, a postával minderről már megállapodtak, a felújítással kapcsolatban pedig elárulta: a munkálatok alatt az üzlet nem áll le, folyamatosan üzemel majd, és csak pár napos szünetre lehet számítani a teljes folyamat alatt.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tamogatjak-a-kisboltokat-bekesben-4513763/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában