zöldhulladék

2021.11.03. 06:55

Lombszívóval is gyűjtik a lehullott leveleket Békés megyében

Békéscsabán egy hatalmas porszívóra hajazó berendezéssel gyűjtik a leveleket, ezzel hatékonyabb és gyorsabb a munka. A házak közelében, ahogy eddig, továbbra is a lakók feladata a takarítás. A szemétszállító cég december 8-ig viszi el a kitett zöldhulladékot. Gyomaendrődön, Eleken és Köröstarcsán is rendben tartják a közterületeket.

Hírlap-összeállítás

Békéscsabán két nagy teljesítményű lombszívót szereztek be a közelmúltban /Fotó: BVG Kft./

Békéscsabán, hogy gyorsabban és hatékonyabban gyűjtsék a lehullott faleveleket, két nagy teljesítményű lombszívót vásárolt a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. Balla Ferenc ügyvezető elmondta, a mobil berendezések bármelyik kisteherautó platójára felszerelhetők, 23 lóerősek, és percenként minimum 80 köbméteres légáramlási sebességre képesek.

Fontos, hogy nemcsak felszívják a faleveleket és az apróbb ágakat, gallyakat, hanem le is darálják azokat, így egy fuvarral nagyobb mennyiséget vihetnek el. A zöldhulladékot további felhasználásra – komposztot készítenek belőle – elszállítják.

Elmondta, hogy a lombszívókkal egy-egy területet hamarabb meg tudnak tisztítani, az elmúlt hetekben dolgoztak velük a Széchenyi ligetben, az Andrássy úton, de a József Attila-lakótelepen is. A levélgyűjtés ütemterv szerint történik, de az időjárás és a földön lévő falevelek mennyisége nagyban befolyásolják, hogy mely területekre térnek vissza a leghamarabb.

Békéscsabán két nagy teljesítményű lombszívót szereztek be a közelmúltban /Fotó: BVG Kft./

Mivel a fagyos éjszakák miatt most rendkívül sok hullik, a munka eredménye nem minden esetben látható, egy nap alatt annyi kerülhet a földre, mint amennyit összegyűjtöttek. A munka eltart akár jövő év elejéig is, mivel egyes fafajták, például a platánfák, általában későn engedik útnak a leveleket.

– Békéscsabán december 8-ig minden szerdán elviszik a házak elől a zöldhulladékot – ismertették a szemétszállító cégnél.

Jelezték: a helyieknek 240 literes zöldhulladék gyűjtésére szolgáló barna kukát, valamint a házi komposztáláshoz 300 literes fekete edényt biztosítottak korábban. Ezekben a zöldhulladékot szabályosan kihelyezhetik és kezelhetik. Akik nem rendelkeznek ilyennel, azok áttetsző zsákban vagy kötegelve továbbra is kitehetik, egy-egy alkalommal egy ház elől 240 litert szállítanak el. Hangsúlyozták:

magánszemélyek a 47-es út menti hulladékválogató bejáratánál is elhelyezhetik a zöldhulladékot, munkanapokon 7 és 17 óra között.

Gyomaendrődön a lakosságtól idén is a Dareh Bázis alvállalkozója, a Global Refuse Nonprofit Kft. gyűjti össze és szállítja el a zöldhulladékot – mondta el Toldi Balázs polgármester. Hozzátette, a közterületekről pedig saját cégük, a Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft., illetve közfoglalkoztatási program keretében a helyi közfoglalkoztatási iroda szervezi meg a zöldhulladék – így az ősszel lehulló falevelek – összegyűjtését és a szokott módon történő elszállítását is. Mindez most is folyamatban van.

Eleken a városüzemeltetési és karbantartó szolgálat munkatársai és a közfoglalkoztatottak tartják rendben a köztereket: – Nemrég sikerült pályázati forrásból beszereznünk egy lombszívót, így most már azt, amit a kollégáink összegereblyéznek, összehúznak a közterületeken, a lombszívóval könnyedén felszívják és ledarálják. Ezután egy utánfutóplatóra gyűjtik össze, és komposzt készül belőle. A komposztot a kertészetünkben és a zöldfelületeinken hasznosítjuk. Van vele munka, de így biztosan minden levél jó helyre kerül – fogalmazott Szelezsán György polgármester.

Tarcsán kézi erővel dolgoznak

– Ahogy több megyei településen, nálunk, Köröstarcsán is gondot okoznak, elsősorban a gesztenyefák lehullott levelei – nyilatkozta Lipcsei Zoltán polgármester. Jelenleg a közfoglalkoztatási programjukban dolgozó tíz közmunkás azon munkálkodik, hogy a belterületen található járdákat és kerékpárutakat csúszásmentessé tegyék.

Hozzátette, mindez nem könnyű feladat, hiszen nincsenek ehhez korszerű eszközeik, éppen ezért kézi erővel gyűjtik össze a leveleket. Az új fák ültetésénél már több szempont mellett arra is figyel­nek, hogy az érintett növények levelei könnyebben összegyűjthetők legyenek.

– Természetesen a fő szempont, hogy mennyire dekoratívak és mennyire bírják a klímát, de ez utóbbira is igyekszünk tekintettel lenni – fogalmazott hírportálunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában