Matrózok

2021.11.30. 19:55

Elhozták a pálmát matematikából a csabai tehetségek

Első helyezett lett a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium 6. évfolyamos „Matrózok” csapata a Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntőjén. Tanáruk, Borbély Gabriella elmondta, Földi Armand, Giricz Levente, Paluska Viktor és Szűcs Dániel összeszokott gárdát alkot, tehetségük szorgalommal párosul.

N . Sz.

20211130 Békéscsaba Országos matematika versenyt nyertek a képen Földi Armand diák Greicz Levenete diák Borbély Gabriella tanár Paluska Viktor diák Szűcs Dániel diák fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

– Szeptemberben elkezdtük a felkészülést, a fiúk otthoni munkára és a tanítási órákra is kaptak versenyfeladatokat. A tananyagot villámgyorsan elsajátítják, így időkitöltőként is rendszeresen foglalkoznak nehezebb feladatokkal – részletezte Borbély Gabriella. A felkészítő tanár hozzátette, a megmérettetés előtti hetekben már intenzíven, külön csoportban gyakoroltak a diákjai.

A győztes csapat és felkészítőjük: Földi Armand, Giricz Levente, Borbély Gabriella, Paluska Viktor és Szűcs Dániel

– A Bolyai-verseny sajátossága, hogy főként gondolkodtató feladatokat ad, melyeknek több megoldása is lehet. A fiúk a megyei és az országos fordulón is saját ízlésük szerint osztották fel egymás közt a feladatokat, közben átbeszéltek mindent, segítették egymást – részletezte, hozzátéve, már negyedikes, ötödikes korukban is a 13. és a 20. helyig jutottak a döntőben.

Kiemelte,

a fiúk az online megtartott, Kárpát-medencei végső összecsapáson is könnyedén, a megszabott idő lejárta előtt megoldották a logikai, számelméleti, geometriai, kombinatorikai feladatokat, 39 döntős csapat közül lettek elsők.

A diákok elmondták, érezték, hogy jól ment minden, ám nem hitték, hogy elhozzák a trófeát. Kacsintgatnak az állatorvoslás, az építészet, az informatika felé, de nem csak reáltantárgyakban jók. Kitűnő tanulók és sportolók, iskolájuk hatosztályos gimnáziumába felvételiznek idén.

– Hiszek abban, hogy a gyerekeket mindig motiválni kell, fontos nekik a szülői és a tanári biztatás is. A matematika nem mumus tantárgy, az iskolai anyagot illetően szorgalommal és kitartó gyakorlással a tehetséges társakéhoz hasonló eredményeket lehet elérni – tette hozzá Borbély Gabriella, aki hat évfolyamon is tanít matematikát a Belvárosi iskolában.

Diákjai közül gimnáziumi kategóriában a hetedikesek és a nyolcadikosok is a Bolyai-verseny megyei fordulójának élmezőnyében végeztek.

Az iskola negyedikes tanulói, akiket Sándor Gézáné készített fel, az országos 13. helyet szerezték meg.

Remekeltek a lencsésisek is

A békéscsabai Lencsési iskola Kovácsné Csontos Mária által felkészített hetedik osztályos tanulói szintén kiemelkedő eredményt értek el a Bolyai matematikaversenyen. A Kitzing Sebő Tamás, Meliska Zsolt, Nagy Ákos, Szathmáry Zsombor Péter alkotta „Nyerő négyes” csapat a 2. helyezést hozta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában