ünnep

2021.11.13. 11:25

Adventre hangolódnak Békés megyében

A karácsonyváró fények, girlandok a kirakatokban, a csokoládémikulások és adventi naptárak a boltok polcain azt hirdetik: közeleg az ünnep. A készülődés elkezdődött a nagyvárosokban és a kisebb településeken is. Vannak, ahol még kivárnak, máshol már javában díszítik az épületeket, a tereket.

Hírlap összeállítás

Az orosházi rendezvénytéren már felállították a színpadot, de természetesen lesz sok más látnivaló is /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

Békéscsabán már szerelik az adventi, karácsonyi fényeket a Szent István téren. Szarvas Péter polgármester a minap sajtótájékoztatón elmondta: idén az ünnepi látványosságokban lesznek újdonságok, és olyan városrészeket is feldíszítenek, amelyeket eddig nem. Az önkormányzat közben egy felhívást tett közzé, miszerint idén is felállítanák a város karácsonyfáját a városháza előtt, és ehhez a korábbi évekhez hasonlóan most is várják a békéscsabaiak felajánlásait – egy szép, arányos felépítésű és 8-10 méter magas fenyőt – november 16-ig a városüzemeltetési osztályon. A kivágás és szállítás költségeit az önkormányzat fedezi.

Orosháza rendezvényterén is megkezdte az előkészületeket a városüzemeltetési és szolgáltató zrt.: felállították a színpadot, 13 helyszínen 173 kandeláberre kihelyezték a fénydekorációkat, lesz ismét korcsolyapálya, hétfőn annak a munkálatai miatt a tér egy jelentős részét lezárják. Helyére kerül a folyamatos munkáknak köszönhetően sok más dísz is (óriás adventi koszorú, óriás mesekönyv, betlehemi jászol, adventi naptár). Orosházán is keresik a város karácsonyfáját. A Petőfi Művelődési Központ készül rendezvénysorozattal advent négy vasárnapján.

Az orosházi rendezvénytéren már felállították a színpadot, de természetesen lesz sok más látnivaló is /Fotó: Imre György/

Gyulán, a Vértanúk útján tizenhat karácsonyfa-motívum került fel a villanyoszlopokra, míg a Szent Miklós parkban tizenhat hópihés csúcsdísz teremti majd meg az ünnepi hangulatot – tájékoztatott Molnár Csaba, a gyulai polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője. A Kossuth utcán a várkert bejáratáig vitorlás díszek ékesítik a területet. A Megyeház és a Városház utcában, az Erkel téren, illetve a Várkertben kandeláberekre szerelt hópihés motívumok díszítik a területet.

Emellett a belváros nagyobb terein fényfüzéreket helyeztek a fákra. Fénybe borul a korábbi évekhez hasonlóan a Szentháromság-kápolna és a városháza is. A Városház utcán az évek alatt elhasználódott fényfüzérek helyett 1100 méter új fényfüzért helyeznek fel a fákra. Ugyancsak megújult a Petőfi téri díszkút díszvilágítása. A munkálatokat már elkezdték, a világítást advent első vasárnapján kapcsolják fel.

Mezőkovácsházán az adventi rendezvények központja a Hősök tere lesz, ami november 28-tól átalakul karácsonyi parkká. A park színpadán meglepetésvendégek lépnek fel. Készül már a városi adventi koszorú és egy kuriózum: horgolt fenyőfát állítanak fel a kézműveskedő kovácsháziak.

Van, ahol a civilek is díszítenek

Eleken a tavalyi évhez hasonlóan feldíszítik a városháza és a templom közötti sétányt. – Egy részét ki is raktuk az adventi dekorációknak, a világítások is fent vannak már az oszlopokon. A plébániával közösen idén is elkészítünk a sétányon egy hat méter átmérőjű adventi koszorút, a közepébe, a tervek szerint, a plébánia betlehemét építjük be. A felette magasodó fenyőt is feldíszítjük. A koszorú mellé pedig elhelyezünk egy hangfalat, amelyből hagyományos magyar karácsonyi énekek szólnak majd – osztotta meg velünk Szelezsán György, a város polgármestere.

Újkígyóson a hivatal előtti lámpaoszlopok kapnak karácsonyi öltözetet, illetve a civil szervezetek segítségével a város karácsonyfája is új díszben pompázhat. – A civil szervezetek ajándékdobozokat készítenek, illetve egy karácsonyi várost is felállítanak a fa alá – avatott be minket Botyánszki Pál polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában