Koronavírus Békésben

2021.11.25. 14:12

A gyulai önkormányzatnál nem kötelező az oltás

Gyulán sem az önkormányzati cégeknél, sem az önkormányzati intézményeknél nem tették kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást – mondta el a városi képviselő-testület csütörtök délelőtti ülésén dr. Görgényi Ernő.

P. G.

A város polgármestere kifejtette, konzultáltak az önkormányzati cégek ügyvezetőivel, akik jelenleg nem tartották szükségszerűnek és időszerűnek az oltás kötelezővé tételét. A települési intézmények tekintetében a vonatkozó kormányrendelet a polgármestereknek adott jogosultságot arra, hogy elrendeljék a kötelező védőoltást.

Dr. Görgényi Ernő beszélt erről az intézményvezetőkkel, adatokat kért be, és azok alapján a városvezető is úgy látta, hogy nem időszerű, hogy kötelezővé tegye az oltakozást. Kitért arra, hogy az említett kormányrendelet megszületésével egy időben felmérték az átoltottságot, a polgármesteri hivatalban például akkor 79 százalékos volt az arány, és dolgozóik további 21 százalékának nagy többsége is azt tervezte, hogy beoltatja magát, jó néhányan ezt azóta meg is tették. A polgármester annak ellenére, hogy nem tették kötelezővé az oltást, kért mindenkit, hogy fontolja meg annak lehetőségét, hallgasson a tudósokra, az elismert orvosokra, hiszen csak így óvhatja magát, szeretteit, környezetét, kollégáit.

A testület az első háromnegyedév gazdálkodásáról is tárgyalt /Fotó: Imre György/

A képviselő-testület a későbbiekben döntött arról, hogy idén is biztosítja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat költségvetési fedezetét. Az önkormányzat ezzel a lehetőséggel segíti a szociálisan nehéz helyzetben élő felsőoktatási tanulmányokat folytató fiatalokat.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a megadott határidőig harminchárom pályázat érkezett a kiírásra, amelyből 29 volt érvényes. A grémium havi hatezer forinttal támogatja a hallgatókat, ami azt jelenti, hogy egymillió 740 ezer forintot különítettek el a célra a büdzsében.

A testület tárgyalt az önkormányzat első-harmadik negyedéves gazdálkodásáról is. Az önkormányzatnak 769 millió forint a megtakarítása, a város takarékos gazdálkodást folytat. Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait öt intézménnyel, hét nonprofit kft.-vel és két kft.-vel, 902 munkavállaló segítségével látja el.

Koronavírus Békésben

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában