Turisztikai attrakció

2021.10.10. 06:55

Új közösségi épületet avattak a kondorosiak

Turisztikai attrakcióval bővült Kondoros: ezentúl egy új közösségi tér, egy nyitott csűrre emlékeztető létesítmény ad otthont a helyi kulturális hagyományok bemutatásának, és szolgálja ki a városba és a térségbe érkező látogatók igényeit. A szombaton átadott létesítmény avatásával egybekötve fogathajtó versenyt is rendeztek a hagyományőrző központ mellett, a lovaspályán.

Vágvölgyi Nóra

20211009 Kondoros Hagyományőrző Központ átadás Kondoros Város Önkormányzata nevében tisztelettel meghívom Önt, a Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület által szervezett fogathajtó verseny keretében megvalósuló TOP- 1.2.1-16 BS1-2017-00003 azonosítószámú, „Turizmusfejlesztés Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd településeken című”, projekt részeként felépült „Kulturális hagyományokat bemutató Hagyományőrző Központ” ünnepélyes átadására. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Kulturális hagyományokat bemutató központot avattak szombaton délelőtt a városban a helyi lovaspályánál. Az átadóünnepségen Ribárszki Péter polgármester mondott köszöntőt, és ismertette a projektet. E szerint a létesítmény formája viszonylag egyszerű, mégis tagolt, merevített épület, mely egy fedett, nyitott csűrre emlékeztet. A lábakon álló központ favázas rendszerrel, cserépfedéssel, autentikus jellegű oromfal burkolatokkal és a merevítést részben rejtő, burkoló, illetve térelhatároló szerepű falrészekkel rendelkezik. Az építmény egy nyeregtetős épület, a középvonalban kialakított, kiemelt épületrésszel, sarkai mentén paravánokkal, illetve falszerkezetekkel burkolt.

Fotók: Imre György

Mint elhangzott, a hagyományőrző központ közel 40 millió forintból valósult meg, a „Turizmusfejlesztés Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd településeken” elnevezésű projekt részeként. A cél egy olyan létesítmény kialakítása volt, amely a Kondorosra érkező látogatók, turisták igényeit tudja kiszolgálni: olyan közösségi foglalkoztató tér, amely a megrendezhető programok köreit szélesíti és bővíti.

– Kulturális hagyományaink sorába tartoznak a lovas hagyományok, azok ápolása, így nem véletlenül kapott a lovaspálya szomszédságában – annak infrastruktúráját kiszolgálóan – ez a fejlesztés helyet. Mindezt kiegészíti még, és magának a lovaspályának az infrastruktúráját szolgálja szintén az a két mobil szaniter konténer is, amit kitelepítettünk. Ez tartalmaz zuhanyzót, öltözőt, férfi-, női- és akadálymentesített mosdót is – részletezte Ribárszki Péter.

Skorka Péter, Ribárszki Péter és Szegedi Balázs

A városvezető után Szegedi Balázs köszöntötte az átadóünnepségen, és a lovasversenyen megjelenteket. A megyei közgyűlés alelnöke a hagyományokról, a közösségek fontosságáról, mindezek értékeiről beszélt, miközben a kondorosi hagyományokra is utalva kiemelte: a magyarság, a magyar kultúra értelmezhetetlen ló nélkül. – Ez a fejlesztés is azt a célt szolgálja, hogy minél erősebbek legyenek a közösségeink – jelentette ki. – Az elmúlt időszakban közel másfél milliárd forint értékben érkeztek ide, a térségbe, fejlesztési források, Kondoros pedig jó úton halad – tette hozzá Szegedi Balázs.

A projektismertető- és köszöntőbeszédek után az érintettek a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágásával adták át hivatalosan is a központot, a közönségnek.

Lovasnapot is rendeztek

Szombaton ötödik alkalommal rendeztek lovasnapot Kondoroson, a lóversenypályán. A helyi Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület által szervezett fogathajtó versenyen szabadidős kettes, illetve szabadidős póni kettes fogathajtás várt a versenyzőkre. E mellett lovastanya bemutatkozó, és csikós műsor is a program része volt.

Mint Skorka Péter Csaba, az egyesület elnöke elmondta, a verseny során a legkevesebb hibát vétő, és a pályát a leggyorsabban teljesítő versenyző lett az első. Mindezt úgy, hogy a megfelelő sorrendben kell elhaladni az adott bójáknál, miközben a rajtuk elhelyezett labdák nem eshetnek le. A versenyzőkről elárulta, hogy több megyéből és keleti szomszédunkból is érkeztek résztvevők a kondorosi lovasnapra.

– Van határon túli versenyző is, és jöttek Hajdú-Biharból, Jász-Nagykun-Szolnok valamint Csongrád-Csanád megyéből, na és persze a Békés megyeiek – részletezte. Hozzátette, az összeredményt nézve, az egész napos eredmény tükrében adják a díjakat: a Medvegy-, és Verker kupát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában