BÉKÉSCSABA

2021.10.31. 19:02

Lovasok keltek útra, űzték el a lidérceket

Első alkalommal rendeztek „lidércjárást” a Békéscsabai Fényesi Tanyák Lovas Barátai vasárnap délután a megyeszékhelyen a Kastélyszőlőkben, a fényesi Tanyákon, illetve Fényesen. A kis csapat tagjainak legfőbb célja az volt, hogy a hétvége második napján egy kis mosolyt csaljanak az érintett városrészeken élők arcára, ugyanakkor azt is hangsúlyozták, nem halloweenezni akartak.

Papp Gábor

20211031 Békéscsaba Lovas polgárőrök lidércűzése a fényesi tanyáknál fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Otthon voltam, néztem a tévét, és reklámok szinte másról sem szóltak csak Halloweenről. Ekkor írtam Nógrádi Csillának, aki évek óta szervez különböző programokat a fényesi tanyák környékén, hogy csinálhatnánk mi is egy rendezvényt – nyilatkozta lapunknak a fényesi Uhrin Ágnes, a kezdeményezés ötletgazdája. Csillának is tetszett az ötlet, és abban is egyetértettek, hogy ne az amerikai vonalat kövessék. Azért is kapta az esemény a lidércjárás elnevezést, hiszen magyar alapokon nyugszik. – Ijesztő sminket és ruhát öltöttünk, amivel játékosan elűztük a lidérceket, a rosszat – tette hozzá. A csapatot mindenütt kedvezően fogadták. Akadtak, akik távolról integettek, mosolyogtak, de nagyon sok ismerőssel is beszélgettek, akik örültek a látványos lovas küldöttségnek, a gyerekek különösen rajongtak értük.

A lidércjárat rengeteg helyre eljutott is vitt jókedvet vasárnap /Fotó: Bencsik Ádám/

Nógrádi Csilla, a program egyik főszervezője elmondta, szigorúan nem halloweenezni indultak, hanem valami kifejezetten a magyar hiedelemvilághoz is kapcsolódó programot szerettek volna életre hívni. Csilláék egyébként valóban rengeteg ilyen eseményt szerveztek már, és néhány hét múlva, Mikuláskor is újra elindulnak egy hasonló, de persze mégis más jellegű túrára. Mint kiemelte, a vasárnapi útvonaluk kicsit eltért a korábbiaktól, miközben érintették a Kastélyszőlőket, a fényesi tanyákat és most bementek Fényesre is. A tanyavilág minden olyan részét körüljárták, ahol lakottak az ingatlanok.

A csapatot Nógrádi Csilla mellett Hunya Imola és lova, Szonja, Uhrin Ágnes Peet nyergében, Botos Kata Zsivány nyergében, Szőke Ferenc Zádor nyergében, illetve a szekér utasai, Deák Diána Nikolett, Kéri Luca, Szilágyi Natália, Nógrádi Kitti Erika és Andó Pálné alkották. A kocsit ismét Csilla lova, Tardis húzta. Maga a főszervező vállalta magára a résztvevők sminkelését is, ami előzetesen mintegy két órát vett igénybe, és igen hatékonyan sikerült. Emellett mindenütt, ahol megálltak, egy kis édességgel lepték meg a háziakat. Botos Kata és Szőke Ferenc a Békéserdő Vizesfás Polgárőr Egyesület tagjai, és menetkísérőként is segítették a kezdeményezést.

A lovas barátok egyébként szinte mindennap feltűnnek a városrészen, minden este tesznek egy-egy kört, Csilla kocsija állandó szereplője a városrész életének. Mint megtudtuk, a szekere rendelkezik színváltós alvázvilágítással, a kocsi „spéci” emellett azért is, mert van rajta akkumulátor, emellett elől két helyzetjelző és reflektor, oldalt helyzetjelző lámpa, hátul is helyzetjelző és index is található a lovas járművön.

Megtörték a dolgos hétköznapokat

A folyamatos munka mellett nagyon fontos, hogy legyen valami, ami kicsi feldobja a hangulatot. A kertes házban mindig akad munka, nem lehet pihenni, mindig van mit tenni, ezért is jó, hogy valami megtöri az egyhangúságot – mondta lapunknak Pepó Mihályné, Pepó Mihály és Pepó Éva, akiknél szintén megállt a menet. Mint azt Pepó Mihályné elmondta, a mai zord világban nagyon lényeges, hogy legyen ilyen programok. Kiemelte, hogy Csilláék amúgy is nagyon gyakran járnak feléjük szekéren.

Valyuch Tamáséknak a Kastélyszőlőkben van kertjük, ők is kint voltak és dolgoztak vasárnap a jó levegőn.

– Nagyon jó dolognak tartom a kezdeményezést, örülnék, ha akár minden évben megismételnék. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy még a belvárosban is szívesen találkoznának velük az érdeklődők – mondta lapunknak a fiatalember, aki kiemelte, a program legfőbb üzenetének azt tartja, hogy együtt voltak a barátok, ismerősök és közösen csempésztek kellemes hangulatot mások életébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában