Fórum

2021.10.22. 11:14

Dömötör Csaba: Magyarország és Gyula legszebb napjai még előttünk állnak

2022 tavaszán Magyarország dönteni fog arról, hogy a jövőt választja vagy visszakanyarodik a múltba. Ha megnézzük a baloldalon felsorakozó jelölteket, akkor nem túlzás azt mondani, hogy ugyanúgy a múlt kopogtat az ajtónkon, ahogy négy vagy nyolc évvel ezelőtt. Annyi különbség van csak, hogy a kirakatban mást szerepeltetnek – fogalmazott Dömötör Csaba csütörtökön Gyulán. A parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes országjáró körútja részeként érkezett a fürdővárosba, és tartott a helyi Vigadóban lakossági fórumot. Ezt megelőzően dr. Kovács József országgyűlési képviselővel, dr. Görgényi Ernő polgármesterrel és Alt Norbert alpolgármesterrel közös sajtótájékoztatón számoltak be a legfontosabb aktualitásokról.

P. G.

Fotó: LP6DMK2

Dömötör Csaba hangsúlyozta, a baloldal ugyanazt a kudarcos politikát ajánlja, amely egyszer már csődközelbe vitte az országot, elképzeléseik adóemelési tervekből, csökkentett családtámogatásokból, a biztonságunk feladásából áll.

– A baloldal kisebb hangsúlyt fektetne a határok védelmére is, a jövőnket érintő döntéseinket pedig kiadnák a nemzeti keretek közül. Jól tudjuk, hogy ez a hozzáállás milyen következményekkel jár – fogalmazott.

Ezt követően szólt arról, a járvány sem tudta megakasztani, hogy Magyarország a gyarapodó időszakát élje. – A járvány előtt is négy-öt százalékos volt a gazdasági növekedés, és jó esélyünk van arra, hogy ez a szám idén meghaladja a hat százalékot – folytatta a gondolatot. – Alapvető célkitűzésünk, hogy ezt minden magyar ember érezze a saját életében, érezzék a Gyulán és a Gyula környékén élők is. Ennek kapcsán elmondta, amikor ez a kormány elkezdte a munkáját, az országnak ezen a részén közel 12 százalékos volt a munkanélküliség, a járvány előtti időszakra ugyanakkor ez az arány 5 százalékra csökkent. 2010-ben 73 milliárd forint értékű beruházás érkezett a térségbe, mostanra ez a szám elérte a 178 milliárd forintot. – Mindez azt mutatja, hogy milyen kedvező következménye van annak, ha egy nagy többséggel megválasztott országgyűlési képviselő és a helyi polgármesterek az építő munkát helyezik a középpontba – nyomatékosította.

Dr. Görgényi Ernő polgármester, Dömötör Csaba államtitkár, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Alt Norbert alpolgármester /Fotó: Lehoczky Péter/

Az államtitkár több, a térséget érintő fejlesztést is kiemelt, így kitért az M44-es gyorsforgalmi út jelentőségére. – Békés az időt tekintve az egyik legtávolabb eső megye volt Budapesttől – húzta alá. – A gyorsforgalmi út ezen a téren jelent óriási előrelépést, közelebb hozza az ország minden térségét Békéshez, és biztonságosabbá teszi a közlekedést, lerövidíti a menetidőt.

Beszámolt arról, hogy a fórumot megelőzően megnézték az épülő gyulai Airbus gyárat is. – A fejlesztésnek szintén több szempontból is óriási a jelentősége. Egyrészt az üzem 200 embernek ad majd munkát – tette hozzá. – A beruházás emellett a munkahelyteremtésen túl, újra felhelyezi Magyarországot a légi ipar, a haditechnika térképére, és ezzel jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy teljesítsük azt a vállalásunkat, amit hazánk 2014-ben, egy NATO-csúcson tett, és amely szerint a GDP 2 százalékát védelemre fordítja az ország.

Kitért arra, hogy megtekintették az Almásy-kastély Látogatóközpont közelmúltban megújult Stefánia-szárnyát is. – Egy igazi gyöngyszemről van szó, magánemberként a családommal is szeretnék majd visszatérni és megnézni az attrakciót, amely a modern technika felvonultatásával mutat be történeteket. Nem csupán felújított tárgyak és falak színhelye az új szárny, hanem életre kelő történeteké is. Ezek azt mutatják, hogy az ország ez a része mindig is élni akart, és most is gyarapodó időszakát éli. Az államtitkár több további beruházást is megemlített a teljesség igénye nélkül, például a geszti Tisza-kastély elkezdődött felújítását és a gyulai Erkel tér rekonstrukcióját is.

– Jó hír, hogy ez csak a munka kisebb része. Meggyőződésünk, hogy sokkal több elvégzendő munka van előttünk, mit mögöttünk, meggyőződésünk, hogy Magyarország és Gyula térségének legszebb napjai még előttünk állnak – hangsúlyozta.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a csütörtöki fórumnak otthont adó gyulai Vigadó nagyon erős üzenetértékkel bíró helyszín. Kifejtette, a patinás épületet 1884-ben adták át, 2010-re ellenben nagyon leromlott műszaki állapotba került, semmilyen közösségi élet nem zajlott benne, egy kifejezetten lepusztult képtár működött ott. A polgármester utalva az államtitkár szavaira, amelyek szerint 2022-ben a jövő és a múltba való visszatérés között választhatnak az állampolgárok, hangsúlyozta, az épület ebben a kérdésben bír üzenetértékkel. Elmondta, az épület felújítására az előtte a várost vezető szocialista polgármester alatt adott be pályázatot az önkormányzat, de a Bajnai Gordon vezette baloldali kormány azt elutasította.

– Amikor 2010-ben dr. Kovács József országgyűlési képviselővel megbízást kaptunk, hogy dolgozzunk a városért, az itt élőkért, újból megpróbáltuk, beadtunk egy pályázatot, amit az Orbán-kormány támogatott – fogalmazott. – Ennek köszönhetően a műemléki épületet rehabilitáltuk, újból közösségi teret alakítottunk ki benne és a környezetét is felújítottuk. A városrész újra életre kelt, és a gyulaiak kedvelt találkozó helyévé, kikapcsolódási pontjává vált. Ez a jövő, amit az elmúlt tizenegy év munkája kínál, a múlt pedig a pályázat elutasítása, amikor nem adtak lehetőséget az épület felvirágoztatására.

Dr. Kovács József az elmúlt időszakban megvalósult gyulai idegenforgalmi beruházás jelentőségét emelte ki, amelynek köszönhetően a fürdőváros folyamatosan a legnépszerűbb belföldi úti célok között szerepel a turisták körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában