galériával

2021.10.02. 19:10

Átadták a baptisták felújított imaházát Békéscsabán

Ünnepi istentisztelet keretében adták át szombaton Békéscsabán, az Október 6. utcában a kormányzati segítséggel felújított baptista imaházat. Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta, támogatni szükséges a keresztény felekezeteket. Dicsérte a baptistákat, hogy jelentős szerepet vállalnak a köznevelés és -oktatás, a szociális és a karitatív területeken.

Licska Balázs

20211002 Békéscsaba Átadták a megújult baptista imaházat a képen Soltész Miklós államtitkár fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Békéscsaba „Isten élő lelke, jöjj, …” – ezzel az énekkel kezdődött az az istentisztelet, amelynek során ünnepélyes keretek között átadták a felújított baptista imaházat. Takács Zoltán lelkipásztor hangsúlyozta, minden dicsőség Istent illet – idézett is a zsidókhoz írt levélből: „aki pedig mindent felépített, az Isten az” –, ezért elsősorban Istennek mondott köszönetet a beruházásért.

– Nem csak a baptista közösség imaháza újult meg az elmúlt időszakban Békéscsabán, a római katolikus és az evangélikus felekezeteké is – emlékeztetett Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára aláhúzta, a kormány fontosnak ítéli a keresztény hitet, amely nélkül nincs tovább, amely nélkül vége Európának. Ezért szükséges támogatni azokat a közösségeket, amelyek merik vállalni az utat.

Soltész Miklós államtitkár szerint szükséges támogatni és megőrizni a keresztény közösségeket /Fotó: Bencsik Ádám/

Az elmúlt évtizedet a baptisták aranykorának nevezte, és kiemelte, a baptisták rengeteget tesznek a köznevelés és -oktatás, a szociális és a karitatív területen, az intézményeiket nagyszerűen működtetik. A békéscsabai mellett további településeken újulnak meg a baptisták imaházai, templomai, közösségi terei, Salgótarjántól Kaposvárig, összesen 270 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Hangsúlyozta, egyáltalán nem természetes, hogy a kormány és az egyházak között ilyen együttműködés valósul meg. Szükséges támogatni és megőrizni a kereszténységet, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába épülnének, újulnának meg épületek, ha azokat nem töltenék meg tartalommal az egyházak. Aláhúzta: aki meri vállalni a feladatot, annak nem kell szégyenkeznie, és ha kitartunk a Kárpát-medencében, akkor lesz tennivalónk.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő azt mondta: ha Békéscsaba épített öröksége kerül szóba, akkor elsők között említik a templomokat. Örömtelinek nevezte, hogy megújult a baptista imaház, ahol feltöltődhet a közösség. A kormány kiemelten fontosnak ítéli az egyházak támogatását, hogy azok méltó körülmények között fogadhassák a betérőket, a híveiket. Lényegesnek mondta, hogy immár baptista általános iskola is működik Békéscsabán, az irányt megfelelőnek értékelte.

Varga Tamás alpolgármester időutazásra hívta a jelenlévőket, és sorolta, hogy anno a településen 1895-ben két taggal indult a baptista gyülekezet egy házban. Egyre nőtt a közösség, 1899-ben a Zrínyi utcában, 1922-ben a Bartók Béla úton épült imaterem. A jelenlegi épületet 1975-ben nyitották meg ünnepélyesen, és a felújítással 46 év után ismét egy fontos mérföldkőhöz ért a közösség. Kiemelte: buzgóság, hit, önkéntesség – ezek azok az értékek, amiket tovább kell vinni.

Tavaly ősszel és idén tavasszal zajlott a munka

A rendezvényen Kiss Péter, a Magyarországi Baptista Egyház operatív igazgatója úgy fogalmazott, hogy egy lelki közösség otthona újult meg, és azt kívánta, hogy Isten dicsősége töltse be a teret. Azt mondta, a békéscsabaival együtt ünnepel az országban mintegy háromszáz gyülekezet és csaknem száz lelkipásztor.

Takács Zoltán lelkipásztor elmondta, hogy tavaly augusztusban kezdtek az imaterem felújításának, ami októberre ért véget. Energetikai korszerűsítés zajlott, kicserélték a nyílászárókat, rendbe tették a fűtési és világítási rendszert, klíma- és szellőzőberendezéseket építettek be, modern hangosítást építtek ki, megújult a bútorzat és a falburkolat, álmennyezet készült. Idén tavasszal indultak a külső munkálatok, így szigeteltek, tetőhéjazatot és ereszcsatornákat cseréltek, térkövekkel burkolták az udvart. Emellett az imaház előterét ugyancsak korszerűsítették. Fényképek segítségével mutatta be, hogy milyen volt a felújítás előtt és milyen lett mostanra az épület, és hogy miként zajlott a munka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában