Békéscsaba/galériával

2021.10.23. 13:21

A szabadság gyökerei 1956-ból erednek

Békéscsabán megtelt szombaton a Phaedra Rendezvényközpont, ahol a Jókai színház és a színitanház adott műsort. Később megkoszorúzták a mártír miniszterelnök, Nagy Imre szobrát.

L. B.

Megemlékezés Békéscsabán /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Beszédében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a szabadság gyökerei 56-ból erednek, az akkori követelések 33 év múlva, a rendszerváltáskor valósultak meg. 65 éve fellobbant a láng, maroknyian szembe szálltak az igazságtalansággal, a diktatúrával, ehhez pedig bátorság, hit és erő kellett. Ők, a hősök a haza érdekét saját életük elé helyezték.

Felelevenítette a békéscsabai történéseket, hogy október 26-án kezdődtek a tüntetések, rá egy napra a rendőrség a forradalom oldalára állt. Fekete Pál, a forradalmi bizottság elnöke megmentette a várost a tüzérségi pusztítástól, amikor november 4-én bevonultak a szovjet tankok.

Fotók: Bencsik Ádám

Kiemelte: az emlékezés felelősséget is jelent. A forradalom hitet adott, valamint mércét azoknak, akik hajlandók kiállni az igazságért. Aláhúzta: ma erősebb a nemzet, mint az elmúlt száz évben bármikor, és ehhez 56 hősei is hozzájárultak. Akkor megtanultuk, hogy csak saját magunkra számíthatunk.

– Van a nemzetben elszántság, hogy megvédje szuverenitását. Ma nem az elnyomókkal, hanem a külső befolyással kell szembeszállni – mondta. Kitért a 2006. október 23-ai eseményekre is, hangsúlyozva, egy demokráciában nincs helye az erőszakos tömegoszlatásnak, a gumilövedékeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában