gyomaendrőd

2021.09.24. 17:58

Hármas-Körös: magasabb, erősebb lett a gát

Több mint hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból magasították meg a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltését Gyomaendrőd térségében. A projekt zárórendezvényét pénteken tartották a városházán.

V. E.

Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója kifejtette, a projektben foglalt munkák fő eleme a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása, melyet a szelvény méretének növelésével értek el.

Elmondta, a projektben foglalt munkák fő eleme a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltésének magasítása volt, amit a szelvény méretének növelésével értek el a mentett oldal felé, 4,8 kilométeres töltésszakaszon. A melltöltés átépítésével növelték a töltés vízzáróságát és 2,2 kilométer hosszon kavicsszivárgó beépítésével a töltés állékonyságát, 225 méter hosszon pedig megerősítették a töltés altalaját, valamint 3 holtmeder kereszteződést stabilizáltak a töltéshez közeli holtágvég föld feltöltésével. Hozzátette, a töltés mentett oldali előterén kívül összesen 4,7 kilométer nyílt szivárgó csatornát és 150 méter zárt (drénezett) csatornát építettek meg, valamint újjáépítettek két árvízi tetőző vízmércét és újakra cserélték a töltéstartozékokat.

Szabó János

Kifejtette, az árvízvédelmi töltés mentett oldali töltéslába átlagosan nyolc méterrel közelebb került az árvízvédelmi töltéssel határos mentett oldali ingatlanokhoz. Ennek érdekében 43 ingatlanrészt vásároltak meg. A töltés koronájára pedig 5,3 kilométer hosszon pormentes, 3 méter széles aszfalt burkolatú utat építettek, amit ugyancsak 3 méter széles, két zúzottkő anyagú szórt útszakasszal egészítettek ki, további 2,3 kilométer hosszon.

Felújították ezentúl a Peresi gátőrtelepen található munkáspihenőt és szertárépületet. A régi, vályogfalú gátőrházat elbontották és helyére korszerű, energiatakarékos épületet emeltek. Végül elmondta, a Hármas-Körös jobb parti védvonalához tartozó két gátőrtelepük bekötőútjait (Zsófiamajor, Soczózug) is felújították, összesen 3,4 kilométeres szakaszon.

Az elkészült töltésfejlesztés Gyomaendrőd térségében a Hármas-Körös mentén

Ezen túl a fejlesztési munkák közé tartozott többek között, a vízzáróság növelése, a töltés megerősítése, csatornák építése, továbbá két árvízi tetőző vízmérce cseréje, pormentes aszfalt út építése. Ezen felül felújították a Peresi gátőrtelepen található munkáspihenőt és szertárépületet. A régi, vályogfalú gátőrházat elbontották és helyére korszerű, energiatakarékos épületet emeltek. A Hármas-Körös jobb parti védvonalához tartozó két gátőrtelep bekötőútjait (Zsófiamajor, Soczózug) is felújították, összesen 3,4 kilométer hosszon. A fejlesztési munkák mindegyike Mezőtúr és Gyomaendrőd külterületén zajlottak.

A munkák elvégzésével a Hármas-Körös jobb parti 28,4 kilométer védvonal kiépítettsége 20,8 százalékra növekedett valamint jelentősen javultak az árvízvédekezés infrastrukturális feltételei is. A beruházás részeként fenntartó gépet és egyéb szállítási feladatokat ellátó eszközöket is beszereztek.

Juhász Máté /Beküldött fotók/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában