kaland

2021.09.27. 19:55

Még Londonba is meghívták a dévaványai hagyományőrző nőket

A hagyományok átadását, őrzését és továbbadását tűzte ki céljául a dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete, melynek tagjai sosem unatkoznak. Egymást érik ugyanis különféle programjaik, kirándulásaik és bemutatkozásaik. Legnagyobb kalandjuk pedig nemrégiben Londonban volt, ahová süteményeikkel hívták meg őket.

Vásári Erzsébet

Varga Istvánné, a Hagyományőrző Nők Egyesületének elnöke elárulta, bár 2013-ban regisztrálták mai nevüket, múltjuk valójában a régebbi időkbe nyúlik vissza. Egészen a rendszerváltás utánra, 1998-ra, amikor egy megyei szervezet tagegyesületeként kezdték meg tevékenységüket. Ebből váltak ki nyolc évvel ezelőtt, így alakultak önálló egyesületté.

Hozzátette,

a profil természetesen ugyanaz maradt­, amit már a megyei tagként is képviseltek, hiszen máig és a jövőben is legfőbb céljuk a hagyományok ápolása kultúrában­ és gasztronómiában egyaránt.

Jelenleg 16 állandó tagjuk van, illetve néhány pártolójuk, akik szinte mindenhová velük tartanak. Többségük háziasszony a közép- és idősebb korosztályból, de néhányuk gyermeke – például az ő lánya – is csatlakozott már hozzájuk. Bár alapvetően női egyesületként működnek, vannak férfi tagjaik is, ilyen egyikük pékvégzettségű unokája, aki a gasztronómiai vonal miatt került be a csapatba.

A két hetes londoni útba belefért a városnézés is az egyesület tagjainak /Fotó: BMH/

A gasztronómiára rátérve elárulta, idősebb korukból fakadóan tagjaik még jócskán őrzik azokat az értékeket, amiket még nagyszüleiktől vettek át és tanultak meg. Ilyen például a kelt kalács és egyéb régi sütemények, ételek készítése.

Utóbbiakból sok olyat sütnek és főznek, amiket ma már kevesen ismernek és próbálnak meg elkészíteni.

Kifejtette,

lényegében azért tértek rá a közös sütésre, mert azt mindannyian szeretik csinálni, ráadásul egy korábbi eseményen – a dévaványai Civil Ház egykori átadóján, amire régi ételek kóstolójával készültek – rájöttek, hogy ebben jók együtt, és a visszajelzések is pozitívak voltak.

Majd jöttek a rendezvények, a városnap és Ványaiak világtalálkozója. Ezekre sütöttek perecet, mézest, de már vitték magukkal a sütőt, a nyújtódeszkát, nyújtófát, cirokszárat és a házi szilvalekvárt is, mert úgy gondolták, a hazalátogató volt ványaiak a frissen kisült, cirokszárra tekert kürtőskalácsnak és a szilvalekváros kiflinek örülnének igazán. Az ötlet jónak bizonyult, és ezzel be is kerültek a település vérkeringésébe, amivel rengeteg új feladat hárult rájuk. Hiszen sok mindennek utána kellett nézni, fejleszteni a felszerelésüket, megszerezni a Nébih engedélyét, illetve kialakítani az arculatukat. Közben több települési (Szeghalom, Ecsegfalva, Békéscsaba, Szeged) rendezvényre hívták őket, melyeken szintén kürtőskalácsot és lekváros kiflit kértek tőlük.

Hozzátette, egyesületük élete nem csak a sütésből áll. Sokat kirándulnak kül- és belföldön egyaránt, és olyan kulturális eseményeket is szerveznek Dévaványán, mint a Retro majális, amit immár ötödik éve hívtak életre. Továbbá jótékonysági megmozdulásokban is részt vesznek, egyik programjuk címe a Jótékony Advent – mindenki asztalára kerüljön kalács elnevezésű, de rendszeresen sütnek a helyi idősek otthonának, a családsegítőn keresztül a rászorulóknak, és a lakosságnak például anyák napján vagy farsangkor.

Talán ennek is köszönhető, hogy két éve megkapták a megyei közgyűlés Közösségért díját, amire a városvezetés terjesztette fel őket, és azóta is büszkék rá.

A Magyar Fesztiválon is sütöttek

Varga Istvánné elmesélte, egy Szeghalmi Disznótoros Fesztiválon találkoztak egy Londonban élő helyi férfival, aki később a Magyar Fesztivált szervezte az Egyesült Királyságban, ezzel igyekezett összetartani az ott élő magyarokat. A 2018-as rendezvény előtt pedig eszébe jutott a csapat, és meghívta őket, hogy süssék meg kalácsukat és kiflijüket ott is. Mindez nagy meglepetés volt számukra, de örömmel fogadták el a felkérést. Az egyhetes fesztivál helyszíne egy farm volt, ahol minden eszközt biztosítottak számukra. Végül két hetet töltöttek ott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában