kitelepítettek

2021.09.04. 18:27

Csendesen emlékeztek Mezőberényben

Az 1951-ben Mezőberénybe kitelepített és az őket befogadó családok előtt tisztelegve szervezett szombaton déli 12 órakor csendes megemlékezést a Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Kitelepítési Emlékműnél.

P. G.

A mezőberényi önkormányzat nevében Siklósi István polgármester és Körösi Mihály alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Hetven évvel ezelőtt — az írásos források szerint — 251 családot, több mint kilencszáz embert telepítettek ki Budapestről Mezőberénybe. Ez a szám azonban ennél magasabb is lehetett.

Mint arról korábban írtunk, a földönfutóvá tett emberek a hivatalos indoklás alapján sértették a közrendet és közbiztonságot, az igazság azonban egészen más volt. A rezsim kiszolgálóinak szükségük volt a kitelepítettek fővárosi lakásaira. A kommunista vezetés az otthonuktól megfosztott családokat szintén kisemmizett vidéki „kulákoknál” szállásolta el, abban bízva, hogy a két réteg egymásnak ugrik és „átharapja egymás torkát”. A számításuk azonban nem vált be, szegénység és megaláztatás ellenére a két hányattatott sorsú csoport megtalálta a közös hangot.

A csendes megemlékezés a Kitelepítési Emlékműnél zajlott /Fotó: Mertz Judit/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában