a Cukorbeteg Gyermekekért

2021.09.05. 10:51

A hétpettyes katicákat ünnepelték Szabadkígyóson

Ötödik alkalommal rendezték meg a Kígyósi Katicás Kovácsolós napot a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért kuratóriumának tagjai.

V. N.

A szervezők szombat délelőtt Szabadkígyós egyik pizzériájába várták a cukorbeteg gyerekeket. A jótékonysági rendezvényen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. A politikus úgy fogalmazott, közel másfél millió cukorbeteg él ma Magyarországon, ezért szerinte különösen fontos a kormány azon rendelkezése, hogy legyenek a nevelési intézményekben olyan pedagógusok, akik segítik a diabéteszes gyermekek mindennapjait.

Lagziné Remeczki Andrea, a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért kuratóriumának tagja lapunknak elmondta, a köznevelési törvény alapján az óvodákban, iskolákban szükséges kiemelni egy olyan személyt, aki a képzést elvégezve segíti a cukorbeteg gyermekek ellátását. Követendő példaként említette a békéscsabai Jankay Tibor Általános Iskolát, ahol idén nyáron a felsősöket tanító teljes tantestület részt vett a diabétesz oktatáson.

Barabás Emesét is „kiskaticává” fogadták, szülei pedig a „ 7 Pettyes szülői mentorhálózatnak” tagjaivá váltak ezen a napon /Fotók: Vágvölgyi Nóra/

A megnyitó után a nap egyik legfontosabb része következett: „kiskaticává” fogadták a frissen diagnosztizált diabéteszes gyermekeket, a szülők pedig tagjaivá váltak az országosan egyedülálló „7 Pettyes szülői mentorhálózatnak” melyben egymást támogatják a napi problémák során.

– Célunk, hogy a frissen diagnosztizált cukorbeteg gyermekek megismerjék egymást, hiszen a diabétesz gondozóban nem nyílik erre lehetőség, de itt akár örök barátságok is születhetnek – fogalmazott Kosznáné dr. Pule Ilona, a kuratórium elnöke.

A szervezők gyűjtést is rendeztek ezen a napon, a résztvevők Czebe Zsóka oxigénhiánnyal született diabéteszes kislány kezelését támogathatták.

Ebéd után a Szabadkígyósi Wenckheim-kastély titkos ösvénye felé vezetett a katicák útja. A kastély parkjában többek között lézerharc, ugrálóvár, családi hintózás és amerikai foci bemutató várta a gyerekeket. Természetesen a szülinapi torta sem maradhatott el, amely ezúttal is cukor és gluténmentes változatban készült. Végül az élményekkel teli nap zárásaként, hőlégballonnal is felemelkedhettek a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában