olvasói panasz

2021.09.03. 06:55

A Békés megyei buszok fele légkondicionált

Bár a rekkenő hőségnek látszólag vége, a vénasszonyok nyara, a szeszélyes időjárás még tartogathat meglepetéseket. Ráadásul a szakemberek szerint a változó klíma miatt egyre többször várható olyan forróság, amit csak hűtött helyiségben lehet elviselni. Pláne problémás, ha egy járműben ér minket a hőség. Egy olvasónk egy autóbuszon volt kénytelen eltölteni több mint négy órát a kibírhatatlan melegben. Megkérdeztük a járatot üzemeltető társaságot az esetről és a járművek felszereltségéről.

Busi Ottó

20210625 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Egri buszpályaudvar.

Fotó: Huszár Márk

Egy Egerből Csabára utazó olvasónk írt augusztus derekán hírportálunknak, miközben éppen a hevesi megyeszékhelyről Békéscsabára tartó buszjáraton ült. A jármű délután három órakor indult, és olvasónk levele alapján nem sokkal fél nyolc előtt érkezett be a békési megyeszékhelyre.

A levélíró szerint igencsak izzasztó utazásban volt része.

– Négy és fél órás út egy olyan buszon, ami helyi közlekedésre való, vagy még arra sem. Egyszerű kisbusz, rossz állapotban. Őrületesen ráz. Csörög-csattog, nemhogy klíma, de még árnyékolófüggönyök sincsenek. Hogy elviselhető legyen a meleg, nyitjuk az ablakokat, a huzat fejünket majd leviszi. Felháborító a mai világban. A Volánt is meg fogom keresni a panaszommal – írta olvasónk.

Felkerestük a Volánbusz Zrt.-t, ahol kérdésünkre elmondták:

a jelzett panasz hivatalosan is beérkezett a társasághoz, a kivizsgálása még folyamatban van.

A Békés megyében közlekedő buszokról szólva pedig elárulták, a térségben közlekedő jelenlegi 213 járműből a válasz időpontjában 117 autóbusz rendelkezett klímával.

Hozzátették, az autóbuszok klímával való felszerelésére jogszabályi kötelezettség nincs, azonban a társaság arra törekszik, hogy autóbuszaik lehetőség szerint rendelkezzenek légkondicionáló berendezéssel.

A Volánbusz társaság igyekszik a Békés megyei vonalakon futó járműállományt is fiatalítani /Illusztráció: Havran Zoltán/MN/

– A Volánbusz jármű-fiatalítási programja keretében az elmúlt időszakban beszerzett autóbuszok mindegyike a mai kor követelményeinek megfelelően klimatizált.

A múlt évben 9, idén pedig eddig 10 és várhatóan még további 19, klímaberendezéssel is felszerelt új busszal korszerűsödik a megyei járműállomány – emelte ki válaszában a Volánbusz kommunikációs igazgatósága.

Rákérdeztünk még a járművek átvizsgálására, karbantartására, ellenőrzésére; arra, hogy miként, hogyan, milyen időközönként történik ez.

– Az autóbuszok átvizsgálását és karbantartását munkatársaink rendszeresen, a mindenkor hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően végzik. Az átvizsgálás minden esetben a menet- és utasbiztonságnak megfelelő szempontok szerint történik; kollégáink ellenőrzik a féket, futóművet, kormányzást, a külső-belső világítást, és elvégzik a szükséges takarításokat is – ismertette a társaság.

Rámpa is van az újabb járműveken

Nyár elején közölte a Volánbusz, hogy új járművek érkeztek Békésbe. Ezek a MAN buszok 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkeznek, alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak, és 300 kilogramm teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők.

Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában