hirdetés

2021.09.24. 11:50

7 tipp, hogy biztosan sikeres legyen az állásinterjúd

Pályakezdőként éppen állást keresel, és szeretnéd tudni, mi vár majd rád? Esetleg hosszabb idő után lettél munkanélküli, és már el is felejtetted, milyen volt, amikor még interjúkra jártál? Legyen bármelyik is a helyzet, nem árt, ha már előre felkészülsz a nagy megmérettetésre. Cikkünkben összegyűjtöttük Neked, mire is érdemes figyelned az állásinterjú előtt, illetve közben, hogy a lehető legkedvezőbb benyomást tehesd leendő munkaadóidra!

High Angle View Of Businessperson Shaking Hand With Candidate Over White Desk

Fotó: Andrey Popov

Az interjú előtt:

1. Le a szelfikkel!

Bár a közösségi médián rengetegszer belefutunk, a potenciális jelentkezők kiválasztásánál nem is hinnéd, mennyire kiábrándítóan, hiteltelenül hat, ha saját magadat fotózod le! Még akkor is, ha nem a tükörben fényképezkedtél, hiszen a beállításból azonnal látszik. Az esetleges elmosódásokról nem is beszélve. Ha nem szeretnél egy profi fényképészt fogadni, akkor csak kérd meg egy kedves barátodat, családtagodat, hogy kattintson rólad pár képet. Ég és föld lesz a különbség.

2. Nézz utána a munkáltatónak!

Az első és legfontosabb lépés, mielőtt egyáltalán beadod az önéletrajzodat. Hiszen még akkor is, ha állandó jellegű home office-ra várják a jelentkezőket, jó tudni, kikkel fogsz napi vagy heti szinten telefonon beszélni. Másrészt, a megpályázott pozícióról is sokkal jobb képet kaphatsz, ha az online talált állás linkjére kattintasz. Ha például egy angol nyelvű bemutatkozó oldalra vezet a link, akkor már számíthatsz rá, hogy az állásinterjún is el fognak hangzani angol interjú kérdések – már amennyiben nem zajlik az egész interjú maga is angolul.

3. Készülj fel – önmagadból is!

Végül, mielőtt beadod a jelentkezésed, frissítsd fel az önéletrajzodat a legutolsó munkáddal, és írj egy szuper motivációs levelet! Utóbbi még akkor is hasznos, ha külön nem kérik, ugyanis látni fogják belőle a lelkesedésedet és az elhivatottságodat, ami mindig pluszpont. Fontos: az önéletrajzodból vedd ki azokat a munkáidat, amik nem kapcsolódnak szorosan a pozícióhoz, a motivációs leveledben pedig NE a saját motivációidról írj, hanem arról, hogy számukra miért lennél megfelelő! A saját indíttatásaidról élőben majd úgyis mesélhetsz.

Az interjú közben:

4. Magabiztosság mindig, minden körülmények között!

Tehát már felhívtak vagy írtak neked, és közölték a jó hírt: várnak szeretettel egy személyes találkozóra? Nagyszerű! Az értesítés hallatán viszont az öröm mellett a félelem is elöntött, igaz? Ezzel semmi probléma nincs, azzal azonban már igen, ha remegő hangon állítasz be az interjúra. Sajnos a legtöbb interjúztató csak akkor vesz komolyan, ha kellően elszánt jelentkezőnek tűnsz – valaki olyannak, akit nem tudnak megrémiszteni akármivel, és jó problémamegoldó, vagyis „érti a dolgát”.

Ha izgulósabb típus vagy, gyakorold az interjúhelyzetet a tükör előtt, vagy egy szeretteddel! Így máris magabiztosabban érkezel majd a céghez, és lesz egy minta előtted, hogyan reagálj majd a kérdéseikre.

5. Lépj fel elegánsan, mégsem feszengve!

Egy szép blúz vagy ing egy sötét szoknyával vagy nadrággal, férfiak esetén pedig egy minőségi öltöny általában már kellően rátermettnek és határozottnak fog mutatni: valaki olyannak, aki tökéletesen tisztában van az üzleti élet etikettjével. Minden HR-esnél jó ponttal indulsz, ha ápolt vagy, az pedig – a legújabb felmérések szerint – akár pluszpont is lehet, ha szemüveget veszel fel az interjúhoz. A szemüveget ugyanis az intelligencia egyik legfőbb külső attribútumának tekinti sok munkáltató.

Arra azonban figyelj, hogy a ruháidban mindig kényelmesen érezd magad. Egy rosszul megválasztott cipő vagy egy szoros felső ugyanis a hangulatodra is hatással lesz, amit sajnos mások is meg fognak érezni rajtad.

6. Válaszolj magabiztosan a „Mi motivált a munkára?” kérdésre!

Meg fogják kérdezni, ez szinte biztos. Miért éppen ez a cég, és miért ez a munkakör? Ilyenkor nem az önéletrajzod kifejtett verziója érdekli a HR-eseket, hanem az, hogy csak a pénz hajt-e, illetve mindegy-e neked, hová vesznek fel vagy sem. Akár a vállalat filozófiáját említed meg, akár azt, hogy gyerekkori álmod volt a pozíció, ezekből már látni fogják, hogy tényleg komolyan gondolod a dolgot.

7. Készülj fel előre a kérdésekre!

Kezdésnek már az is jó, ha végiggondolod, Te mit kérdeznél magadtól az interjúztatók helyében. Egy magyar nyelvű beszélgetésre felkészülni egyszerűbb, hiszen interjúkérdések hadát találhatod meg készen a legkülönbözőbb oldalakon. Egy idegen nyelven folyó interjúhoz azonban még alaposabb előzetes felkészülés szükséges, hogy a nagy izgalomban ne hozzanak zavarba az angol interjú kérdések.

A fenti tippek segítségével gördülékenyen és magabiztosan készülhetsz fel az angol nyelvű állásinterjúra. Készülj fel minél precízebben, és gyakorold az angol nyelvű beszélgetéseket, amikor csak tudod. Higgy magadban, és a siker nem marad el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában