Orosháza

2021.08.30. 18:06

Pro Urbe díjat kapott a fővárostól dr. Kaáli Géza professzor

Dr. Kaáli Nagy Géza, Orosháza díszpolgára, mecénása, az autó- és motormúzeum megálmodója elismerést vehetett át Budapesten. A főváros közgyűlése Pro Urbe Budapest díjat adományozott a professzornak.

Cs. I.

Forrás: Archív, Bencsik Ádám

A főváros közgyűlése dr. Kaáli Nagy Géza professzornak „a szülészet-nőgyógyászat területén végzett tudományos tevékenységéért, a lombikbébi program széleskörű megismertetésében és nemzetközileg is elismert, országos intézményrendszerré fejlesztésében vállalt szerepéért” Pro Urbe Budapest díjat adományozott. A díjat a főpolgármester nyújtotta át hétfőn. Ez a díj a legmagasabb kitüntetés, ami adományozható a főváros érdekében végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért.

A professzor a budapesti Kaáli Intézetet 1992-ben alapította, majd országos hálózattá fejlesztette. Meddőségi kezeléseik eredményeként közel 30.000 gyermek született. Kaáli professzor nevéhez számos USA-szabadalom is fűződik, melyek az endoszkópos műtéteket teszik biztonságosabbá.

Kaáli professzor intézetei másfél éve kerültek állami tulajdonba. Azóta mérhetetlen energiáját az immár országos hírűvé vált balaton-felvidéki Kaáli Autó-Motor Múzeum fejlesztésének szenteli. A 130 darabból álló kiállítás a veterán autó- és motor rajongók mekkájává vált, a környező országokból és a tengeren túlról is egyre többen keresik fel a páratlan gyűjteményt. Orosházán is megnyitotta kapuit 2021 nyarán a motor múzeum.

Az országban ez a második ilyen gyűjtemény, ami nem csak a motorokról, hanem a történelmünkről is szól. Az orosházi gyűjtők, restaurátorok csillogó motormatuzsálemei sorakoznak a 200 négyzetméteres múzeumban, a falakon képek, poszterek, a város géptörténelmét idézik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában