békés megye

2021.08.01. 11:29

Ne a szerencsén múljon: hívjuk bátran most is a kéményseprőt

Sokan nem gondolnak még a nagy hőségben a fűtési szezonra, ám érdemes számba venni, hogy az ingyenes kéményellenőrzés nyárra is ütemezhető. Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, rövidebb a várakozási idő, a szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására.

Nagy Szilvia

20210729 Békéscsaba Kéményseprők a lakótelepi tömbök tetején Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Ahhoz, hogy a kéményseprők házhoz jöjjenek, 2018 óta előre időpontot kell kérni, egyeztetni. Az ügyfelek ezt a katasztrófavédelem weboldalán vagy telefonon keresztül is megtehetik – emlékeztetett Várszegi György tűzoltó főhadnagy. Magánszemélyek számára a kémény ellenőrzése, és szükséges esetben a tisztítása, ingyenes.

A társasházak kéményeit a napokban is ellenőrizték a kéményseprők, ezekre a helyekre automatikusan mennek /Fotók: Imre György/

– A társasházakban élők egyszerűbb helyzetben vannak. Oda automatikusan, a sormunkaterv alapján mennek a kéményseprők. Családi házaknál viszont igénybejelentés alapján dolgoznak – ismertette a megyei szóvivő, hozzátéve, hogy szilárd tüzelésű berendezéseknél évente, de felhasználás, illetve a terhelés függvényében akár félévente is esedékes lehet az ellenőrzés.

Ha gáztüzelést használunk, kétévente, évente érdemes hívni a kéményseprőket, ám ha bármilyen műszaki probléma adódik – visszafüstölés tapasztalható, bejelez a szén-monoxid-érzékelő, vagy nem működik megfelelően a fűtés –, indokolt az azonnali felülvizsgálat.

Várszegi György elárulta, a szakemberek a társasházaknál a közös tulajdonú tetőn belüli és kívüli kémények, valamint gyűjtők épségét vizsgálják, négyévenként pedig belső kamerás felülvizsgálatot, szükség szerint tisztítást végeznek. Az ingatlanon belül vizsgálják a légellátottságot, azaz a szellőzők meglétét, működését, a tisztítójáratok állapotát, emellett megmérik a gáz-füstgáz paramétereket, a környezeti szén-mo­noxid mértékét.

Mindenről dokumentációt készítenek, tájékoztatást adnak. A kémények és tüzelőberendezések számának függvényében a munkájuk 25-30 percet vesz igénybe.

– Családi házaknál hasonló módon járnak el, hozzávetőleg 35 percig tartózkodnak az érintett ingatlanban – mondta el a szóvivő, kiegészítve azzal, hogy a kéményseprők tapasztalatai szerint a leggyakoribb problémát a tüzelőberendezések karbantartásának, levegő-utánpótlásának hiánya, valamint az utólagos átalakítások okozzák.

A felvetésre, miszerint sokan ódzkodnak a kéményseprők hívásától, mert a seprés kosszal jár, a szóvivő úgy fogalmazott, kisebb takarításra valóban szükség lehet.

Ám, sokkal fontosabb, hogy egy rendszeresen ellenőrzött és karbantartott kéményrendszer a tulajdonos, a lakóközösség biztonságát szolgálja. A szakemberek közbejárásával minimálisra csökkenthető a kéménytüzek, szén-monoxid-mérgezések veszélye.

Elkerülhetjük a tüzet és a szén-monoxid-mérgezést is

Várszegi György kiemelte, tavaly októbertől április végéig harminc kéménytűzhöz és negyvenhárom szén-mo­noxid-mérgezéssel összefüggő esethez vonultak a tűzoltók. Utóbbiak gyakorisága ugyan nő télen, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig az év egészében jelen lévő veszélyről van szó. A szén-monoxid feldúsulásának egyik fő oka a fűtőberendezések karbantartásának, tisztításának hiánya, az elmaradt kéményseprés.

A kéménytüzeket szintén okozhatja a szakszerű tisztíttatás hiánya: a kürtőben ilyenkor szikra vagy láng hatására gyullad be a lerakódott korom, kátrány. A hőmérséklet pár perc alatt 1000 Celsius-fok felé szökhet. Veszélyes, mert rongálja a kémény szerkezetét, csökkenti élettartamát, és beltéri tüzet is okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában