szúnyoggyérítés

2021.08.09. 11:27

Megszaporodtak a vérszívók Békésben

Az esőzések következtében a korábbinál nagyobb számban vannak jelen a vérszívók Békés megye több településén.

L. B.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Ezen a héten tizennégy megye 334 településén és nyolc budapesti kerületben, összesen 138 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Földi kémiai módszerrel 85 ezer, míg légi úton 53 ezer hektárt kezelnek.

Az esőzések következtében a korábbinál nagyobb számban vannak jelen a vérszívók Békés és Csongrád megye több településén, a Dráva mentén és a Tisza-tónál, ezért a környező településeken földi kémiai gyérítéseket hajtanak végre.

Az oldalon elérhető előzetes tájékoztató alapján a héten földi kémiai módszerrel több mint 15 ezer hektáron avatkoznak be a szakemberek. Gyérítik a vérszívókat a tervek szerint kedden Békésszentandráson, Csárdaszálláson, Gádoroson, Gyulán, Köröstarcsán, Nagyszénáson, Orosházán, Sarkadon, Kondoroson, Kötegyánban, Telekgerendáson, Eleken, Gerendáson, Kétegyházán és Hunyán; szerdán Mezőberényben, Vésztőn, Békéscsabán, Bélmegyeren, Dévaványán, Dobozon, Ecsegfalván, Körösladányban, Körösújfalun, Szarvason, Körösnagyharsányban, Okányban, Tarhoson, Zsadányban, Biharugrán és Füzesgyarmaton; csütörtökön Békésen, Gyomaendrődön, Mezőhegyesen és Tótkomlóson; pénteken pedig Szarvason.

A szúnyogok tenyészőhelyeinek jelentős része magántelkeken van, ezeket a szervezett védekezés keretében kevésbé lehet elérni. A szúnyogok ház körüli élőhelyeinek megszüntetésével sokat lehet enyhíteni a szúnyogártalmon. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában