kilátó

2021.08.11. 06:55

Madarat is leshet, aki biciklire ül Békéscsabán

A jaminai bányatavaknál madárles, Pósteleken pumpapálya, több helyen pedig biciklispihenő is készül a környékbeli kastélyokat összekötő Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó beruházás keretében. Immár több szakasz elkészült, most Gerlán és Pósteleken, valamint a két városrész között dolgoznak, és ősszel újabb területeken látnak munkához a szakemberek.

Licska Balázs

Opauszki Zoltán mutatta, milyen lenyűgöző a kilátás a bányatavaknál épült, öt méter magas madárlesből /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

Egy öt méter magas kilátó, azaz madárles épült a bányatavak déli részén, amely a környező vadvilág megfigyelésében nyújt segítséget – ismertette Szarvas Péter polgármester. Az alapvetően acélszerkezetű létesítmény faburkolatot, illetve a környezetbe illeszkedő festést kapott. A többszintes épületben számos nyílást alakítottak ki, amelyeken át meg lehet lesni a madarakat.

Elmondta, hogy közben elkészült a két pumpapálya Pósteleken: egy 10x20 és egy 35x15 méteres.

Ezek kanyarokból és hullámokból állnak, és azért nevezik őket pumpapályának, mert ha a biciklis megfelelő, mondhatni pumpáló mozdulatokat végez, akkor tekerés nélkül is elérhet megfelelő sebességet, azaz a pálya lánc nélküli kétkerekűekkel is használható.

Jelenleg Gerlán és Pósteleken, valamint a két településrész között dolgoznak a szakemberek. Gerlán a Csabai utca Dobozi út és Csalogány utca közötti szakaszán kétirányú kerékpárút, illetve egyesített gyalog- és bicikliút épül; a Napsugár és a Magvető utcákban, a burkolaton pedig kerékpáros nyomokat jelölnek ki. Gerla és Póstelek között mezőgazdasági út épül több mint 700 méteren a jelenlegi földút helyén, illetve 422 méteren bicikliút a Pósteleki főcsatorna mentén. A pósteleki kastélyparkban lévő sétány 613 méteren újul meg.

Opauszki Zoltán mutatta, milyen lenyűgöző a kilátás a bányatavaknál épült, öt méter magas madárlesből /Fotó: Bencsik Ádám/

A beruházás során több helyszínen építenek pihenőket, valamint pumpapontokat, így Szabadkígyóson, a jaminai bányatavaknál, a Munkácsy Emlékháznál, a pósteleki pumpapálya mellett, a gerlai Wenckheim Károly téren, valamint az Élővíz-csatorna mentén. A projekt keretében kerékpárkölcsönzőt alakítanak ki a Munkácsy Emlékháznál.

Szarvas Péter polgármester elmondta: bár véget értek a munkák a Bartók Béla úton, a Temető soron, a Kétegyházi úton, a Kerekegyházi és a Kígyósi úton, valamint a Körte sor és Vesze közötti futófolyosónál,

azok forgalomba helyezése folyamatban van, tehát az adott szakaszokat addig mindenki csak saját felelősségére használhatja­.

Hozzátette: a vonatkozó támogatói szerződések aláírását követően, hamarosan, várhatóan szeptemberben újabb területeken indulhat meg a munka. Gerlán, a Csabai utca Csalogány utca és buszforduló közötti szakaszának burkolata teljes szélességben megújul, azon nyitott kerékpársávot jelölnek ki. Békéscsabán, a Ligeti soron kerékpárút és sétány készül, valamint tovább épül Szabadkígyós felé a Kígyósi úti és Kerekegyházi úti szakasz.

Összekötik a turisztikai kínálatot

Békéscsaba elsősorban a gasztro- és kulturális turizmusra épít – mondta Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka. A készülő Wenckheim turista- és kerékpárút kapcsán fontosnak nevezte, hogy az elmúlt egy évtizedben rengeteg bicikliút épült a városban. A békéscsabaiak egyre nagyobb számban pattannak nyeregbe szabadidejükben, tehát a kerékpározási lehetőségre van igény, és ez turisták számára is kínálható.

Kiemelte, a Wenckheim turista- és kerékpárút összeköti a város és a környék turisztikai kínálatát: nemcsak a kastélyokat, hanem a Munkácsy-negyedet, a CsabaParkot, a bányatavakat, az Élővíz-csatorna mentét is. Ezek a lehetőségek összességükben akár egy termékként is értékesíthetők. Lényeges tehát, hogy a beruházás végén kerékpáros szolgáltatásokat kínálhatnak a Békéscsabára és környékére érkezőknek, például több projekt révén bringákat is kölcsönözhetnek a turisták.

Elmondta: figyelik a lehetőségeket, hogy miként és hol lehetne újabb kerékpáros fejlesztéseket megvalósítani. Az egyik elképzelés arról szól, hogy körbetekerhetővé tennék a jaminai bányatavakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában