Kitka Hajnalka

2021.08.20. 06:55

Kóbor cicáknak épít birodalmat a csabai önkéntes

Nagy fába vágta fejszéjét a békéscsabai Kitka Hajnalka, aki ötvenöt cicát gondoz otthonában. A Csabai Állatvédők önkéntese a nála lévő macskáknak szeretne egy birodalmat létrehozni. A munkálatok már elkezdődtek, de még sok feladat van hátra.

Vágvölgyi Nóra

20210816 Békéscsaba Cicamenhely létesül Mezőmegyeren cicák számára - számolt be Kitka Hajnalka (képen), a Csabai Állatvédők önkéntese Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap BMH

Fotó: Imre György

Mezőmegyer kis utcájában épül a Kitka Hajnalka által megálmodott cicabirodalom. Az állatbarát igazi macskarajongó, aki jelenleg 55 doromboló négylábúval él háromszobás otthonában.

– Öt éve vagyok a Csabai Állatvédők önkéntese, négy éve hordom haza a cicákat. Elsőként 2015-ben fogadtam örökbe a menhelyről egy háromlábú macskát. Ezután kezdtem el kijárni kutyát sétáltatni és kennelt takarítani a Kétegyházi útra. Kis idő múlva már minden szombaton ott voltam, reggeltől estig ápoltam, gondoztam az ottlakó négylábúakat. Nem sokra rá hazahoztam egy vemhes, beteg cicát, aki végül nálam maradt. Majd jöttek melléjük a kölyökmacskák is. Szép lassan elkezdtek közvetlenül engem keresni az emberek, amikor macskát találtak – mesélt a kezdetekről Kitka Hajnalka.

Kitka Hajnalkának nagyon kell a segítség, hogy őszre beköltözhessenek a gazdátlan macskák a cicaparadicsomba, melyet megálmodott /Fotó: Imre György/

Beszélgetés közben szemet szúrt a cicamentő önkéntes vállán lévő karmolás, amit, mint megtudtam, Árpi nevű macskája ejtett rajta.

– Árpit a menhely melletti szemétlerakónál fogták három éve. Mind a két szeme beteg volt, és az orrán is összefüggő seb éktelenkedett. Ráadásul egyévesen alig volt egy kiló. Hiába ápolták a menhelyen, két hét alatt sem javult az állapota, csak vegetált. Ezért a gyepmester elvitte, hogy elaltassák, de annyira kapaszkodott a gyepmesterbe az apró cica, hogy végül nem bírta otthagyni, inkább felhívott engem. Egy héten át fecskendővel etettem. Fél év kellett ahhoz, hogy felépüljön. Mára pedig már csak annyi maradt meg a betegségéből, hogy végleg összeszűkült az orrluka, ezért szörcsög, hörög és horkol, na és persze nagyon ragaszkodik hozzám – fűzte hozzá, miközben megsimította a karmolások helyét.

Hajnalka munka mellett, csendben, szerényen, olykor könnyes szemmel menti a mentésre váró négylábúakat­.

– Van egy FIV-beteg cicám, aki egy éve van nálam, Dobozon szedtem össze egy bolt mellől. Nagyon rossz bőrben volt, annyira el volt fertőződve a farka, hogy amputálni kellett. Ráadásul, mikor megtaláltuk, nem bírt a hátsó lábára állni. Először azt hitte az állatorvos, hogy cukorbeteg a macska, mert attól szokott az állatok Achillese elsorvadni, de végül a vizsgálatok során kiderült, hogy FIV-es, ami olyan mint az emberi HIV-vírus, csak éppen ez kizárólag a macskákra veszélyes. Most már szerencsére jó súlyban van, csak az immunrendszerét kell támogatni. De szépen éli a világát, mindenkit szeret, nagy lelke van – részletezte a menhely önkéntese.

Többek között ez a macska is hamarosan beköltözik a most épülő, szépülő cicabirodalomba.

– Már csak pár hét, és beköltözhetnek a cicák az új helyükre. A következő feladat a belső tér kialakítása. Falat kell vakolni, festeni, a plafont gipszkartonozni. Bent van két helyiség, az egyikben lesz az elkülönítő, karantén, az új vagy beteg cicáknak, és mögötte van egy kazánház, ami a téli kuckójuk lesz. Az aljzat jelenleg beton, de azt is felújítjuk. Később pedig egy kisebb kertet alakítunk ki a cicáknak, ahová füvet, cserjéket és gyógynövényeket szeretnénk ültetni – avatott be minket a cicaotthon megálmodója.

Egyre több kóbor macskát látni az utcákon

Kitka Hajnalka elmondta, cicamentőként egyre több kóbor, beteg, magára hagyott macskával találkozik.

– Minden napra jut egy macska. Sajnos, mindegyiket nem tudjuk hazavinni, mert nem lehet ennyi macskát külön zárni a többitől. Most is rám írtak, hogy az Orosházi úti Mackó-Kuckó Óvodába egy dobozban bedobtak kiscicákat. Hozzám már nem fér, és a menhelyen is telt ház van. Ott négy cicaszoba van tele. Illetve külön karanténketrecekben vannak elkülönítve az új vagy beteg macskák. Így nem tudják egymást lefertőzni – részletezte a cicamentő.

Hozzátette, a menhelyen jelenleg negyven cica él, illetve két ideiglenes befogadó segíti a cicák ápolását. – Schneider Viktória, a Catbaby Alapítványon keresztül menti és fogadja be az újszülött cicákat, jelenleg nála is több mint 60 apróság van. A nagyobb macskákról pedig én gondoskodom – emelte ki Kitka Hajnalka, a Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesületének önkéntese.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában