támogatás

2021.08.10. 06:55

Jövőre fejeződhet be a sarkadi templom felújítása

Felállványozták a Sarkad jelképének számító, kilenc tornyával a világon egyedülálló belvárosi református templomot, mely a magyar kormány támogatásából újulhat meg. Jelenleg a legfontosabb és leglátványosabb munkálatok zajlanak: a tetőszerkezetet korszerűsítik és cserélik. Belül fehérre festik a falakat, kívül viszont szinte mindenhol maradnak a megszokott színek.

Licska Balázs

20210803 Sarkad Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap BMH A kormány 200 millió forintos támogatásából újítják fel a sarkad-belvárosi református templomot Képen: Koncz Zsolt református lelkész

Fotó: Licska Balázs

Koncz Zsolt református lelkész elmondta, a leglényegesebb a tetőszerkezet, a héjazat korszerűsítése, ugyanis ezzel a felújítással elkerülhetik a korábban tapasztalt beázásokat. Ez a munka javában zajlik. Hozzátette, kritikus pontokat jelentenek az ablakok, amelyek igencsak régiek, 150 évesek, de az ajtók ugyancsak javításra szorulnak. Ezért cserélik rövidesen a nyílászárókat mindenhol, a felállványozott torony esetében ez már meg is történt.

Az elektromos hálózatot szintén rendbe teszik, cserélik a régi vezetékeket és kötésdobozokat, a falon kívüli vezetékeket pedig megszüntetik.

Ha a költségekbe belefér, akkor a padsorok közötti, jelenleg piros és fehér csempékből kirakott folyosót újraburkolnák, hogy egységesebb képet fessen.

Belül is elkezdődött a festés és a javítás, hamarosan kívül is indulnak ezek a munkálatok. Az oszlopok közötti falak is fehérré válnak sárga helyett, az ablakok keretei pedig maradnak barnák, hogy összhangban legyenek a padokkal és a szószékkel. Kívül maradnak a színek, a kontúrok módosulnak kissé, illetve az ablakok keretei zöld színt kapnak.

Koncz Zsolt lelkész elmondta, jövő tavasszal lesz újra teljesen használható a sarkad-belvárosi református templom /A szerző felvétele/

Változás lesz viszont, hogy a mostani helyett kellemes szürke színt kap a lábazat, mely így a tető színéhez igazodik. Koncz Zsolt elmondta, a beruházást jövő év végéig kell megvalósítani, de a kivitelező a tervei szerint a mostani év végén vagy a jövő év elején végez a munkálatokkal. A református lelkész szerint tavasszal lesz újra teljes mértékben használható a templom. Addig az istentiszteleteknek a gyülekezeti terem ad otthont.

A régi dokumentumok szerint 1638-ban már volt templom a mostani helyen, mely az 1866-os tűzvész során 73 házzal együtt jelentős mértékben megrongálódott.

A következő években, 1867-ben és 1868-ban Veres Károly, valamint Csaba János irányításával újraépítették a templomhajót és a tornyot, utóbbit linzi mintára, így vált nyolc fiatornyossá, vagyis kilenctornyúvá a sarkadi református templom. Érdekesség: rá pár esztendőre, 1880-ban a linzi torony leégett, és mivel azt nem így építették újjá, a sarkadin kívül nincs sehol ilyen torony a világon. Az 52 méter magas toronyban három harang lakik.

Koncz Zsolt református lelkész jelezte: voltak felújítások az elmúlt évtizedekben, például a torony megújult a 90-es években, illetve voltak külső és belső rendbetételek is. Ugyanakkor olyan volumenű munka, mint ami most zajlik, nem volt az elmúlt 70-80 esztendőben.

Korszerűsítik a különleges orgonát

A sarkad-belvárosi református templom felújítása mintapéldája az egyház, az önkormányzat, az országgyűlési képviselő és a kormány közötti gyümölcsöző együttműködésnek – mondta dr. Mokán István polgármester.

Kiemelte, a templom Sarkad legmeghatározóbb műemlék jellegű épülete, egyben a város jelképe, amire ráfért a korszerűsítés. Aláhúzta, hogy a templom egyben egy lelki otthon is, és a ma emberének kötelessége azt megőrizni az utókor számára.

Hozzátette: úgy fest, hogy szintén közös összefogással, a kormány támogatásából az orgona ugyancsak megújulhat. Ez a térségben egyedülálló, az 1912-ben felállított Rieger orgona eredetileg referenciamunkaként készült, 1618 sípból áll. A városvezető hangsúlyozta: a templom felújítására a Sarkad-Belvárosi Református Egyházközség 200 millió forint támogatást nyert el a kormánytól, így a munkálatok egy forinttal sem terhelik az egyházközséget vagy az önkormányzatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában