koncert

2021.08.13. 13:29

Felavatták a békéscsabai katolikus templom orgonáját

Orgonaavató koncertet tartott a Filharmónia Magyarország a Páduai Szent Antal Belvárosi Katolikus Templomban csütörtökön.

V. N.

20210812 Békéscsaba Orgona avató koncert a Katolikus templomban a képen fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Az OrgonaPont sorozat részeként a katolikus templom hangszere most először szólalt meg a megújult hangján.

A Páduai Szent Antal-társszékesegyház korábban ötmillió forintot nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága által hirdetett orgonafelújítási programon. A hangszert Sipos István újította fel, aki többek közt megjavította az orgona sípjait működtető szelepemelő párnácskákat, rendbe hozta a sípsorokat kapcsoló mechanizmust, és újrabőrözte a levegőellátó fúvót is.

Az avatáson Szamosi Szabolcs, Liszt Ferenc-díjas orgonaművész adott koncertet /Fotók: Bencsik Ádám/

– Nagyon jól vizsgázott az orgona. Megtisztító élmény volt az orgonaavató koncert, amelyre több mint százan voltak kíváncsiak – osztotta meg velünk Szigeti Antal, a társszékesegyház plébánosa.

A csütörtöki koncerten a megújult hangszer mögött Szamosi Szabolcsot, a Liszt Ferenc-díjas orgonaművészt köszönthette a csabai közönség, akit Gyermán Júlia kísért hegedűn. – Nagy élmény volt a számomra, hogy elsőként szólaltathattam meg a megújult hangszert. Bár ez egy kétmanuálos orgona, méretéhez képest elég széles skálán lehet rajta játszani. Ezért a koncerten a barokktól egészen a romantikáig, bensőséges és nagy zengő orgonadarabokat is hallhatott a közönség – avatott be minket a Filharmónia Magyarország vezetője.

Legközelebb, augusztus 22-én Virág András Gábor, a budapesti Szent István Bazilika orgonaművésze játszik majd Kriszta Kinga kíséretében a katolikus templom megújult hangszerén.

Gyermán Júlia hegedűművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában