fotókkal / videóval frissítve

2021.08.05. 11:26

Fákat kicsavarva érkezett meg a vihar Békésbe

Csütörtökön rengeteg olvasói fotót kaptunk Békés megye több pontjáról, melyek a pusztító vihar miatt bekövetkezett károkról tanúskodnak. A kíméletlen időjárás következtében megyeszerte riasztották a tűzoltókat, valamint késnek a vonatok a lőkösházi és a mezőhegyesi vonalon.

beol.hu

Olvasónkat éppen utazás közben kapta el a vihar, így több helyszínről is kaptunk képeket.

Az egyik fotón jól látható, hogy a széllökések a Bajza utcán a tetőszerkezeteket sem kímélték.

A tetőlemezeket is megtépázta a szél a Bajza utcában /Olvasói fotók/

Lipták András r. hadnagy, sajtóreferens kérdésünkre elárulta, hogy a helyszínre a rendőrség is kiérkezett, hiszen a tetőlemez egy ott parkoló autóra is rázuhant.

Elmondása szerint a katasztrófavédelemhez pár perc alatt több bejelentés is érkezett viharkárok miatt.

Penza lakótelep, Békéscsaba

Másik békéscsabai olvasónk a Kórház utcából küldött fotókat.

Közel negyven helyszínre kaptak riasztást a tűzoltó egységek

A viharos időjárás okozta károk elhárításához kapnak riasztást Békés megye tűzoltói. A műveletirányítási ügyeletre közel negyven bejelentés érkezett idáig – írja a katasztrófavédelem.

 

Békéscsaba, Kazinczy lakótelep /Fotó: Döge Anett/
Békéscsaba, Lencsési lakótelep /Fotó: Galbicsek Margit/

Leginkább Mezőkovácsházán, Békéscsabán és Gyulán várják a segítséget, de Szarvasról és Tótkomlósról is érkeztek jelzések. Az egységek főleg leszakadt faágak eltávolítása miatt avatkoznak be.

Elek, vihar után. /Fotók: Agárdy Irén/
A nagy szél Pusztaottlakát sem kímélte /Fotók: Nagyné Tuka Henrietta/

Gyulán is tarolt a vihar, olvasónk beszámolója alapján forgalomkorlátozás vár azokra, akik Békéscsabáról Gyulára érkeznének autóval.

Gyula, Béke sugárút

Mezőkovácsházi olvasónk videón is megörökítette a pusztítást.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2021/08/8157529Vihar.mp4"][/video]

Videó, fotó: Gigacz Balázs

Az MTI közleményéből kiderül, hogy a vihar miatt a legtöbb bejelentés Békés és Csongrád-Csanád megyékből érkezett a katasztrófavédelemhez.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében kiemelte:

az elsődleges veszélyforrás általában a nagy mennyiségű (akár 20-30 milliméternyi) intenzív csapadék, másodsorban a jégeső és viharos széllökés.

A keleti tájakon akár 2 centiméteres átmérőnél nagyobb jégdarabok is hullhatnak, és előfordulhatnak akár 100 kilométer/óránál erősebb széllökések is.

– A zivatarok estére a keleti tájakra szorulnak vissza, késő estére pedig várhatóan megszűnnek – tették hozzá.

Frissítve:

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Balla Ferenc elmondta, a parkgondozók bejárják csütörtökön a köz- és zöldterületeket, például a szoborsétányt, és a letört ágakat odébb húzzák, ha akadályozzák a gyalogos vagy biciklis forgalmat. Pénteken kezdik összegyűjteni ezeket.

/Fotó: Szabó Klára/

A CsabaParkban nem okozott jelentős problémát a vihar – tette hozzá Fodor Gábor igazgató. Amint lehet, összeszedik a játszótereken és a futópályán lévő letört ágakat. A kisebbeket az erdőben hagyják, a nagyobbakat pedig eltárolják, hogy később a város felajánlhassa segítségre szorulóknak.

[video width="640" height="368" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2021/08/8162947video1628161944.mp4"][/video]

Késnek a vonatok a lőkösházi és a mezőhegyesi vonalon

– Fakidőlés miatt késnek a vonatok a lőkösházi és a mezőhegyesi vonalon csütörtökön kora délután – közölte a Mávinform a Facebook-oldalán.

A közlés szerint Szabadkígyós és Kétegyháza között áll a vasúti forgalom fakidőlés miatt. A Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza fővonalon és a Békéscsaba-Mezőhegyes vasútvonalon késésekre kell számítani.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/harmadfoku-riasztas-is-varhato-bekesben-a-zivatarok-es-a-szel-miatt-4206416/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában