gyomaendrőd

2021.07.24. 11:29

Ízlett az almahattyú a szakmakóstolón

Gyümölcs-, tej-, méz-, rizs- és húsnapot is tartottak a pénteken befejeződött Szakmakóstoló héten, melyet az Alföldi Agrárszakképzési Centrum (AASzC) gyomaendrődi Bethlen technikumának közreműködésével rendezett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatósága. A pályaorientációs programban húsz felső tagozatos általános iskolai diák vett részt.

Nyemcsok László

Az agrárszak- képző iskolák bevonásával már harmadik éve szervezte meg országosan a NAK a Szakmakóstoló hetet. Dr. Kulcsár László, az agrárkamara megyei elnöke hangsúlyozta, a kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhat majd a munkaadókkal. A diákok betekintést nyerhettek abba, hogy az adott tevékenységet milyen munkakörülmények jellemzik.

– A program során a táborozók kistermelői élelmiszer-előállító szakmákkal ismerkedhettek meg – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – Betekintést nyertek a rizstermelésbe, méz- és tejfeldolgozó üzemekbe látogattak el, megismerhették a gyümölcsfeldolgozás, a húsipari termékgyártás alapjait.

Peschak Roland, Ivanovics Milán Hunor és Magyari Gábor mézeskalácsot készített /Fotó: BMH/

Munkácsiné Fekete Marianna, a Bethlen technikum szakmai igazgatóhelyettese kiemelte, a rizsnapon Giricz Máté helyi vállalkozó földjeire tett látogatást a csapat, az indián és a fehér rizs termesztésébe nyertek bepillantást a táborozók. Ezt követően, az iskola tankonyháján, rizskochot készítettek, majd rizsszemek felhasználásával kreatív foglalkozáson vettek részt a gyerekek.

Mivel a méhek kiemelt szerepet kapnak a mezőgazdaságban, így az iskola a méznek is szentelt egy tematikus napot. A nap elején a gyomaendrődi Lourdes Honey Kft. üzemében a megyénkbeli termelőktől felvásárolt méz feldolgozását követhették végig. Ezután mézeskalácsot díszítettek, és elsajátították a méhecske marcipánból való formázásának rejtelmeit.

A tejnap kezdeteként Fekete Árpádné helyi őstermelőnél tettek látogatást a gyerekek, ahol a trappista sajt elkészítésének fortélyaiba avatták be őket. Ezt követően sok-sok Túró Rudi készült az ügyes kis kezek által. A sajt mint tejtermék felhasználását sajtos tallér és rúd sütése által ismerhették meg a tanulók. A környezettudatosság jegyében a nap végén tejtermékes dobozok öltöttek új formát a kreatív foglalkozáson.

A gyümölcsnap témája a dzsemfőzés, az alma- és narancsaszalás volt. A táborozók délután palacsintát sütöttek, amit a frissen főtt dzsemmel töltve fogyasztottak el. A nap végén elsajátították a gyümölcsfaragás alapjait, az alma például hattyúvá változott.

Dr. Kulcsár László

A húsnap kezdetén az iskola tangazdaságába látogattak el a gyerekek, hogy lássák, honnan kerül ez az élelmiszer az asztalra. Ezt követően húsgolyókat készítettek, melyek ízesítése az ő feladatuk volt. A kisütött húsgolyókból szebbnél szebb klubszendvicsek készültek, ezek dekorálását a kisdiákok fantáziájára bízták.

Megismerték a lehetőségeket is

Dr. Kulcsár László kiemelte, a Szakmakóstoló hét az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezte előtérbe. A tanulók kipróbálhatták a kistermelői élelmiszer-előállító hivatás széles körű munkaterületeit, munkafolyamatait duális képzésben részt vevő gazdálkodók bevonásával. Így olyan átfogó ismereteket, tapasztalati tudást és élményeket kaptak, melyek motiválhatják őket a pályaválasztásban. Az agráriumban dolgozó sikeres vállalkozók személyes példájukon keresztül mutatták be, hogy milyen fejlődési, továbblépési lehetőségek biztosítottak az adott szakmában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában