Kardoskút

2021.07.07. 14:21

Ezresével partiznak a madarak a Fehér-tónál

A nyári forróság és a csapadékhiány miatt sok helyről eltűntek a felszíni vizek, így a madarak egyre jobban koncentrálódnak a még meglévő vízfelületekre. A kardoskúti Fehér-tavon most partimadarak ezrei időznek.

Cs. I.

Füstös cankó

Forrás: Palcsek István Szilárd

A Fehér-tó vízborítottsága 80 százalék körüli, a vízmélység néhány centiméteres, a tó szélső részein pedig friss iszap alakult ki. Mindez nagyon kedvező a partimadarak számára. Vannak olyan fajok, például a bíbicek és a piroslábú cankók, melyeknél sikeres költés esetén már a fiókák is kirepültek, ők is duzzasztják a tavon tartózkodó madártömegeket – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park.

A sikertelenül költő madarak már nem kezdenek új fészkelésbe, inkább keresnek egy helyet, ahol nyugodtan vedlenek, táplálkoznak, készülnek az őszi vonulásra. A Fehér-tó számukra is kiváló élőhely. Néhány, az északi tundrákon költő, nagyon megkésett vonuló faj egyedei szintén jelen vannak még, például a parti lilék és havasi partfutók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában