beruházás

2021.06.25. 19:59

Padokat javítanak, járdákat építenek Békéscsabán

Választókerületenként három-három, azaz összesen 36 millió forintból valósítanak meg városszerte apró beruházásokat Békéscsabán. A kommunális fejlesztések keretében többek között járdákat újítanak fel, padokat és kerékpártárolókat helyeznek ki, fekvőrendőröket telepítenek, zebrákat terveznek – kiszolgálva a lakossági igényeket.

Licska Balázs

Gregor László elmondta, több padot újítanak fel, biciklitárolókat helyeznek ki /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

– Most is meghallgattuk a békéscsabaiak észrevételeit, hiszen fontos a lakosság véleménye. Naponta rengeteg kérés, észrevétel jut el hozzám, amelyekre lehetőség szerint igyekszem megoldást találni – mondta Szarvas Péter polgármester.

A városüzemeltetési osztály a beérkezett kommunális igényeket feldolgozta és a választókerületi képviselőknek megküldte. Ezeket a jelzéseket mérlegelve készítették elő, hogy milyen kommunális fejlesztések legyenek. Hozzátette: a lakosok jellemzően forgalomlassító eszközöket, padokat és játszótéri eszközöket, valamint a járdák és az utak karbantartását kérték.

Szarvas Péter polgármester kifejtette, kerületében, a kettes választókörzetben a Körte soron létesítenének zebrát, ennek tervezése valósul most meg. Lakossági kérésre a Kőmíves Kelemen sor 18. számnál helyeznek ki forgalomlassító bordát; átépítik a Gyulai út 78. szám alatti, illetve a Degré utca 14. és 15. szám alatti buszperonokat; felújítják a Berzsenyi utcai árkot a Kárpát utca és az Erdélyi sor között.

Gregor László elmondta, több padot újítanak fel, biciklitárolókat helyeznek ki /Fotó: Bencsik Ádám/

– Az egyes választókerületben több fejlesztés várható az igények alapján. Az önkormányzat évek óta figyelembe veszi a lakossági jelzéseket, azok kerültek központba – mondta Szente Béla önkormányzati képviselő. A gerlai szabadidőparkba közvilágítást terveznek, a Hétvezér utcába forgalomlassító berendezést telepítenek, de úttal, járdával és csatornával kapcsolatos munkák is lesznek.

– A négyes választókörzetben járdát újítanak fel a Kastély utca és a Kölcsey utca néhány méterén, biciklitárolót helyeznek ki a Tölgyfa utcában, víznyelő aknát építenek és kötnek be a Corvin utcában – sorolta dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő. A választókerületében élők rendszeresen jelzik, hogy mit szeretnének, az összegyűjtött igények alapján valósulnak meg a közérzetet javító beruházások.

– Az elmúlt évtizedekben folyamatosak voltak az igényfelmérések és a fejlesztések – hangsúlyozta. Hozzátette, főleg a saját környezetüket érintő problémákat jelzik a békéscsabaiak, így azt, ha például padra lenne szükség, vagy kerékpáros városként több biciklitárolóra. Úgy tapasztalta, az emberek jó néven vették, hogy az intézmények környékén, például a Lencsési Általános Iskolánál is helyeztek ki padokat, így a tömbházak mellett azok a területek is komfortosabbá váltak.

A hetes választókerületben korábban a Kazinczy utca egyik tömbházánál akadálymentes feljárót alakítottak ki, a Munkácsy téri sportpálya kerítését pedig kicserélték. Most a Kazinczy-lakótelepen, a Munkácsy téren és a Tolnai utcában több mint harminc padot újítanak fel, valamint több helyen biciklitárolókat helyeznek ki. Új padokat pakolnak ki a Kazinczy-lakótelepen és az Őr utcában – ismertette Gregor László önkormányzati képviselő.

Elmondta, évről évre felmérik, hogy hol van szükség a régi padok javítására, hol kérik kerékpártárolók kihelyezését. Kiemelte, lakótelepi környezetben rendkívül fontosak a közterületi padok és az, hogy azok megfelelő állapotban legyenek, hiszen azok közösségi térként szolgálnak.

Trambulin kerül a játszótérre

Nagy Ferenc alpolgármester elmondta, körzetében, a tízes választókerületben az Erzsébet-lakóparki játszótérre egy trambulint telepítenek, ugyanis úgy látta, hogy ezt a játékot szeretik a gyerekek a CsabaPark Körte sori játszóterén is, és a szülők ugyancsak pozitívan fogadták az ötletet.

A rendelőintézetnél korábban elhelyeztek egy információs totemoszlopot a Smart-projekt keretében, valamint virágágyást alakítottak ki, most pedig egy padot helyeznek ki, hogy csinosítsák a környéket.

A Jézus Szíve-templom környékét szintén szépítik. Hogy egységessé válhasson a terület, térköves járdát építenek két részletben a Kolozsvári utcában, most az első ütem indul el. A Dr. Szikszai István utcában – ami összeköti a Kolozsvári és a Pozsonyi utcákat a templom mellett – szintén járdát építenek, így nem kell majd kerülni a Batsányi utca felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában