Modern Városok Program

2021.06.24. 17:29

Megújult a közvilágítás, okossá váltak a lámpák Békéscsabán

A Modern Városok Program (MVP) keretében okossá alakították, korszerűsítették Békéscsabán a közvilágítást, a beruházás csaknem 8 ezer lámpatestet érintett. Emellett többek között wifi-pontokat létesítettek, információs totemoszlopokat állítottak, térfigyelő kamerákat telepítettek. Az 1,8 milliárd forintos fejlesztést csütörtökön a CsabaParkban tartott rendezvényen zárták le ünnepélyesen.

L.B.

Fotó: LP6DMK2

A Modern Városok Program egyik legnagyobb nyertese Békéscsaba, mind a támogatások mértékét, mind a fejlesztések számát tekintve – mondta Gyopáros Alpár. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, a város súlyos károkat szenvedett el a rendszerváltáskor, cserbenhagyták a baloldali kormányok a megyeszékhelyet, ahol most ezért több évtizedes adósságot kell törleszteni. Kiemelte: újabb fejezet következett 2016-ban a város életében.

Új perspektívákat kínál a kormány Békéscsaba számára – folytatta. Szólt a 400 milliárd forintos M44-es gyorsforgalmi útról, amelyből 80 kilométer elkészült, beszélt az ipari parkokról, a nyomdaipari tudás- és képzőközpontról, a városi sportcsarnokról, a CsabaParkról, a kerékpárutakról, a Munkácsy-negyedről, a grandiózus út- és járdafejlesztésről. Úgy véli, a Smart City-program a leginkább a jövőbe tekintő az összes közül, amely más városok számára is példaként szolgálhat. Hangsúlyozta: az MVP keretében több százmilliárd forint érkezik Békéscsabára, többségét immár kifizették.

Gyopáros Alpár /Fotók: Lehoczky Péter/

Előremutató projektnek nevezte a megvalósult beruházást Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Beszélt a kormányzati akciótervről, és hogy az a cél, hogy 2030-ra az energia 90 százalékát szén-dioxid-mentesen, az atomenergiára és a megújuló energiára alapozva állítsák elő. Úgy véli, a kormányzati elképzelések megvalósításából Békéscsaba kivette a részét.

Kiemelte, Békéscsaba is rálépett az okosvároshoz vezető útra, és hogy ez nem egy elérendő állapot, hanem egy folyamat, amely állandó fejlesztéseket igényel. Azzal, hogy a mostani közvilágítási projektben a fényforrásokat LED-esekre cserélték, energiát és költséget takarítanak meg. A smart, azaz okos funkcióknak pedig van lakossági haszna. Az elektromos autóbuszokról elmondta: volt egy demonstrációs projekt, és a városban is közlekedett ilyen járgány.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, a Modern Városok Program újabb és újabb elemei valósulnak meg Békéscsabán. A város jelentős forrásokhoz jut, és ha szükséges, pluszban is. A befektetők tekintetében kulcsfontosságúnak nevezte az M44-est, szerinte belátható közelségben van az M47-es is. Kiemelte a 8,2 milliárd forintos piacfejlesztést, a kultúra és a turizmus területén a Munkácsy-negyedet és a Wenckheim turista- és kerékpárutat, a sport esetében a megújult városi sportcsarnokot és a tervezés alatt álló létesítményeket. Hangsúlyozta: a felsőoktatást is fejlesztik.

Szarvas Péter, Herczeg Tamás, Gyopáros Alpár és Steiner Attila

Szarvas Péter polgármester elmondta, az MVP-s projektek többsége véget ért vagy most zajlik. Kiemelte, számíthat a kormányra Békéscsaba. A komplex energetikai programot egyedülállónak nevezte, és sorolta, hogy mely öt elemből áll: energetikailag korszerűsítettek 15 intézményt, megújult a közvilágítás, hasznosítanák a geotermikus hőt, két ütemben megvalósul a napelemparkos Smart Grid-projekt, környezetkímélő közösségi közlekedés áll szolgálatba. A közvilágításról elmondta: lakossági igényre alkonykapcsolós rendszert építettek ki, akkor világítanak a lámpák, amikor indokolt.

Csaknem 8 ezer fénypontot érintett a beruházás – ismertette Borbola István polgármesteri biztos. A lámpák attól okosak, hogy központból, kosaras autók nélkül vezérelhetők, a hibaelhárítás gyorsabb, az üzemeltetés olcsóbb. További okos elemeket is tartalmazott a beruházás: 45 wifi-pontot létesítettek, 9 helyszínen állítottak információs totemoszlopot. A 11 környezeti szenzor adatokat szolgáltat a hőmérsékletről, a porszennyezésről is. Az optikai szenzorokkal számlálható a forgalom, segítik a parkolást. Tíz térfigyelő kamerát szereltek fel, így immár csaknem 70 üzemel városszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában