galériákkal

2021.06.20. 11:29

Különleges Erkel-relikviák kerültek Gyulára

Erkel Ferenc emléke előtt is tisztelegtek azzal a programsorozattal, amelyet pénteken este az Almásy-kastélyban, illetve a patinás épület előtt rendeztek Gyulán. Az eseményen több, a zeneszerzőhöz kötődő relikviát adott át Szőnyi Martha, a zeneszerző ükunokája, Szőnyi Zoltán zongoraművész özvegye a városnak. Emellett az Erkel-ösztöndíjban részesülő gyulai fiataloknak az Erkel Ferenc Társaság szervezett hangversenyt a kastély előtt.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere az eseményt megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Erkel Ferencet mindig is nagyra tartotta szülővárosa, Gyula, a művész saját hazájában is próféta lehetett. Még életében, 1888-ban díszpolgárrá választották. Göndöcs Benedek 1893-as javaslatára pedig 1896-ban szobrot állítottak a tiszteletére, a monumentum azóta is azon a helyen áll, az Erkel téren, amely azóta is a zeneszerző nevét viseli. – Mindez jelképezi, hogy milyen kiemelt helyet foglal el a város szívében Erkel Ferenc. Háborúk, rendszerek, államformák jöttek-mentek, a kultusza azonban állandó – fogalmazott. Szólt arról, hogy az Erkel múzeum méltó módon őrzi a hagyatékát, 2019. június 16-án pedig a Gyulai Várfürdő csodálatos parkjában avatták fel a vidéki Magyarország első egész alakos Erkel Ferencet ábrázoló szobrát, a megújult Erkel teret pedig tavaly ősszel adták át.

A művész szellemi örökségét is több módon, például Erkel Ferenc Művészeti Ösztöndíjjal is őrzik, amivel tehetséges fiatal gyulai művészeket, művészetoktatásban résztvevő diákokat támogatnak.

Szőnyi Martha izgalmas és felemelő pillanatnak nevezte, hogy Erkel Ferenc szülővárosában adhatta át a családjukban kegyelettel őrzött Erkel ereklyéket, amelyeknek véleménye szerint jobb helyet el sem lehet képzelni. Reményét fejezte ki, hogy a tárgyak újabb adatokat szolgáltathatnak zenetörténészeknek, muzeológusoknak. Szőnyi Marthanak köszönhetően Gyulára került egy 1874-es fényképalbum, amelyet Erkel Ferenc a Hunyadi László bemutatójának 30. évfordulóján, a 200. előadás emlékére kapott a Nemzeti Színháztól. Szintén az adományok közé tartozik Erkel karmesteri pálcájának faragott elefántcsontból készült díszfogantyúja, egy Liszt Ferencről készült fénykép, Liszt Ferenc Erkelnek átadott névjegykártyája és Allaga Géza gordonkaművész, zeneszerző Erkel Gyulának ajánlott dalának kottája.

Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, különösen becses, hogy eredeti műtárgyakkal gazdagodik az Erkel Ferenc gyűjtemény Gyulán. – Minden egyes tárgy történetét is megőrizzük – tette hozzá. Mint megtudtuk, az emlékeket a Múzeumok éjszakáján, június 26-án, szombaton megtekinthetik az érdeklődők, majd azok restaurátorhoz kerülnek.

Briliáns produkció a fiataloktól

Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke különleges eseménynek nevezte, hogy három Erkel-ösztöndíjas, Rózsa Kitti énekművész, Szegedi Réka Panna (blockflöte) és Pusztaszegi Ákos (trombita) egyszerre léphetett fel a hangversenyen. Az eseményen átadták az Erkel Ferenc Társaság Tiszteletbeli Tagja címeket. Az elismerést Becze Szilvia, Tóth László, dr. Batta András részére és posztumusz Dr. Bencze Izabella részére ítélték oda. Mindannyian sokat tettek, hogy Erkel eredeti Himnusza visszakapja a méltó helyét. A koncerten vezényelt Somogyváry Ákos karnagy. Közreműködött Gál Csaba zongoraművész, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és az Erkel Ferenc Vegyeskar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában